/ Nyheder / Diversitet er nødvendig for ejendomsbranchens udvikling

Diversitet er nødvendig for ejendomsbranchens udvikling

Diversitet bidrager til at styrke ejendomsbranchens konkurrenceevne og tackle fremtidens udfordringer. Gennem mangfoldighed kan der nemlig skabes løsninger, der gavner både branchen og samfundet.

Af

Diversitetsrådets anbefalinger offentliggøres i februar 2025.

Diversitet skaber værdi. Værdi, der er brug for i en branche, der berører alle menneskers liv, og som er under konstant udvikling.

Ejendomsbranchen skaber rammerne for liv og vækst i Danmark. Ejendomme spiller en vigtig rolle i forhold til løsning af centrale samfundsopgaver som klima, sammenhæng mellem land og by, produktivitet, skabelse af arbejdspladser og genstart af økonomien.

Det er derfor også vigtigt, at vi i omskiftelige tider sørger for, at branchen tænker nyt og innovativt, samt finder løsninger på de presserende samfundsproblematikker. Det kræver en mangfoldighed blandt branchens ansatte, der i øvrigt skal afspejle det samfund, som branchen eksisterer i, og for.

Mangfoldighed og diversitet bidrager ikke kun til medarbejdernes trivsel, men har også en positiv indvirkning på virksomhedernes økonomiske vækst og udvikling. Når arbejdsstyrken er bredt repræsenteret, åbnes der nemlig op for nye idéer og en bredere vifte af erfaringer, som gavner både den enkelte virksomhed og ejendomsbranchen som helhed. Øget diversitet skaber incitament for innovation og fornyelse, hvilket unægtelig er en styrke for alle parter.

Udviklingen går ikke hurtigt nok

I foråret 2024 publicerede vi i EjendomDanmark en undersøgelse, der viste, at der er fremgang i kønsdiversiteten i branchen. Men den fremgang går, som det ser ud nu, ikke hurtigt nok– og særligt ikke på lederniveauer.

I 2022 var 26 procent af bestyrelsesmedlemmerne i ejendomsbranchen kvinder, mens kun 18 procent af direktørerne er kvinder. Der er ikke nær en akkurat repræsentation af det øvrige samfund, og det er ikke en optimal udnyttelse af de mange talenter, vi har i branchen. Noget tyder nemlig på, at ejendomsbranchen lider af det, vi kalder ”leaking pipelines”. Det betyder, at unge kvinder finder vej til branchen i en nogenlunde ligelig fordeling med mænd, men kvinderne falder fra med alderen, og når vi zoomer ind på lederstillinger.

Derfor nedsatte vi i foråret også Ejendomsbranchens Diversitetsråd, der har haft til opgave at identificere de barrierer, der lige nu eksisterer for karriereudvikling og diversitet i branchen, og dertil komme med anbefalinger, som branchens virksomheder kan implementere for at fremskynde den ellers positive udvikling.

Diversitet er mere end køn

Når vi taler diversitet, er der tale om et meget bredt begreb, der rummer forskelligheder mellem køn, etniciteter, religioner, seksualiteter, personligheder og meget mere. Dog har diversitetsrådet særligt set nærmere på kønsdiversitet. Her kan vi nemlig måle og overvåge, om udviklingen går i den rigtige retning, og det er helt centralt i at sikre fremdrift. Og så ved vi, at kønsdiversitet baner vejen for mere mangfoldighed på et generelt plan.

Derfor bygger rådets anbefalinger på kønsdiversitet, men mange kan siges at være direkte overførbare til arbejdet med bredere diversitet og mangfoldighed. Det drejer sig blandt andet om at arbejde med normer og bias i branchen, rekruttering og forfremmelse samt at skabe udgangspunktet for et balanceret arbejds- og privatliv. Målet er klart: Anbefalingerne skal hjælpe ejendomsbranchen med at fremme lige muligheder, skabe et inkluderende miljø, nedbryde strukturelle barrierer og optimere talentudnyttelse. Resultatet er større medarbejdertilfredshed, bedre fastholdelse, øget innovation og en styrket konkurrenceevne, til gavn for både medarbejdere og virksomheder.

I EjendomDanmark ønsker vi, at ejendomsbranchen udgør en mangfoldig og moderne branche, som er bredt repræsenteret på tværs af køn, alder, religion, etnicitet med videre – uanset om man er nyuddannet eller leder. Ejendomsbranchens sammensætning af mennesker bør være en refleksion af, hvordan det øvrige samfund ser ud. Det er en udvikling, der har været længe undervejs, og som vi som brancheorganisation gerne vil stå i spidsen for.

Fremtidens udviklinger og udfordringer kræver nytænkning og innovation – aspekter som kræver en mangfoldig arbejdsstyrke. Vi opfordrer derfor alle virksomheder til at prioritere diversitet som en strategisk nødvendighed for at styrke fremtidens ejendomsbranche.

Dette indlæg blev publiceret af BulidingTech den 10. december 2024.