/ Nyheder / Debat: Socialdemokratisk særskat rammer lokalsamfund og familier

Debat: Socialdemokratisk særskat rammer lokalsamfund og familier

Socialdemokraterne vil øge beskatningen på arv. Konkret vil partiet hæve arveskatten fra 15 pct. til 30 pct.

Af

Foto: Unsplash, Dylan Gillis

Forslaget gør det tvingende nødvendigt at sidestille familieejede ejendomsvirksomheder med andre familievirksomheder. Ellers vil de slå de små ejendomsvirksomheder i stykker – virksomheder der i mange mindre lokalsamfund er rygraden i byudviklingen. De danske landdistrikter er pressede. Både af flytninger fra land til by og af væksten, hvor hovedparten går til de største byer. Men også de fysiske rammer i de mindre samfund – boliger og erhvervsejendomme – er under pres og forfalder mange steder langsomt. Der er brug for udvikling og investeringer.

En af stopklodserne i dag er, at lokale ejendomsvirksomheder betaler en tårnhøj særskat – tæt på 50 pct. af egenkapitalen – når virksomheden skal overgå fra en generation til den næste. Det gør de, fordi de anses for passive pengetanke. Langt, langt mere end andre aktive typer af virksomheder – om det så er industri eller service, der ligger på 6 pct.

I provinsen og de mindre samfund er det typisk familievirksomheder, der holder lokalsamfundet i gang. Særskatten rammer derfor de 4.000 danske familievirksomheder, der i dag står for ca. 80 pct. af ejendomsinvesteringerne i landkommunerne. Men virksomhederne er pressede. I løbet af de næste ti år skal anslået to ud tre familiedrevne ejendomsvirksomheder generationsskifte. Med en særskat på 50 pct. – eller endnu mere – vil det i realiteten betyde, at mange vil lukke, mens andre må binde sig på hænder og fødder med lån eller frasalg.

Særskatten vil gå ud over lokale investeringer og vil ifølge EjendomDanmarks anslåede beregninger koste i omegnen af 2000 lokale arbejdspladser årligt. Det er nøgternt set arbejdspladser, som trængte lokalsamfund dårligt kan undvære.

Om få uger skal der sandsynligvis skrives et nyt regeringsgrundlag. Det vil være en oplagt hjælp til lokalsamfundene at afskaffe generationsskifteskatten for familiedrevne ejendomsvirksomheder, som i dag anses for passive pengetanke.

Lad dem fortsat aktivt tage del i udviklingen af landdistrikterne og kombiner gerne med de mange andre gode forslag, der i disse måneder bliver lanceret for at styrke sammenhængskraften i hele Danmark.

 

Debatindlægget er bragt i Børsen d. 22. maj 2019.