/ Nyheder / Arne-regning lander også hos ejendomsbranchen

Arne-regning lander også hos ejendomsbranchen

Ejendomsbranchen skal betale 1.150 mio. kr. i lagerskat til finansiering af tidlig pension. EjendomDanmark foreslog politikerne en alternativ vej, da skatten også kommer med
en lang række konsekvenser.

Af

Før aftalen om Arnes pension blev indgået, var regningen allerede pakket og frankeret – klar til at blive sendt til blandt andre ejendomsbranchen.

Så selvom det lykkedes EjendomDanmark at få indført en bundgrænse, og at personligt drevne virksomheder slipper for lagerskatten, var der aldrig sprækker store nok til, at lagerskatten som finansieringskilde kunne skrinlægges, lyder vurderingen fra adm. direktør i EjendomDanmark Jannick Nytoft:

”Tidlig pension var et stort tema allerede under valget. I min optik er det selvfølgelig den helt forkerte måde at gribe det an på finansieringsmæssigt, fordi der er mange senfølger med lagerskatten, som vil ramme ejendomsvirksomheder, arbejdspladser, klimarenoveringer – ja, samfundet som helhed. Men tidlig pension var desværre et for vigtigt projekt for regeringen til, at det kunne tabes på gulvet grundet finansieringsudfordringer.”

En anden vej

Allerede før aftalen en oktobernat blev indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten og DF, foreslog EjendomDanmark politikerne en alternativ måde at finansiere ejendomsbranchens bidrag på. Alternativet handlede om, at alle salg skulle gøres skattepligtige – også når det var i et ejendomsselskab.

”Der var aldrig potentiale til at få ejendomsbranchen væk fra finansieringsradaren. Derfor fremlagde vi et forslag, hvor statskassen ville få det samme ind, men hvor regningen til virksomhederne først kom, når der reelt blev gennemført en handel. Så ville der være en reel indtægt til at betale skatten med frem for ved lagerskat, hvor en teoretisk værdistigning jo ikke giver flere penge mellem hænderne,” siger Jannick Nytoft.

Det ville også betyde, at der ikke ville være usikkerhed om værdien, hvilket ville være positivt på flere måder.

1 mia. kr. i administration

Regningen for lagerskatten lander nemlig ikke kun på de 1.150 mio. kr., der skal betales i skat. Oven i det skal der lægges administrationsomkostninger. De estimeres til at være 1 mia. kr. – og det er blandt andet udgifter til vurdering og revision af netop værdien af ejendommene:

”Det er en meget bureaukratisk løsning. I forvejen er ejendomme et exceptionelt komplekst område, og der har for eksempel været et uhørt vokseværk bare i antallet af ord i de væsentligste love over de seneste årtier. Nu er der så lagt op til endnu mere administration, og det har konsekvenser,” siger Jannick Nytoft, der påpeger, at de ressourcer vil forsvinde fra andre områder.

Job, arbejdspladser og vækst

En analyse fra EjendomDanmark viser, at lagerskatten vil koste 9.000 arbejdspladser, 10.000-15.000 nybyggede boliger og over fem mia. kr. i investeringer.

”Vi står midt i en usikker tid, hvor der er brug for arbejdspladser, og ingen er i tvivl om, at der akut mangler boliger i de store byer. Det er jo endnu et søm i kisten med de gode argumenter for at indføre lagerskat,” siger Jannick Nytoft.

Denne artikel er første gang bragt i magasinet Ejendom, nr. 4, 2020

Pension og lagerskat Aftalen

Aftalepartierne ønsker at sikre en effektiv beskatning af selskabers ejendomsavancer ved at indføre en løbende beskatning af værdistigninger på selskabers ejendomme efter et lagerprincip svarende til den måde, pensionsselskaber beskattes i dag. Skatten indføres med fremadrettet virkning fra 2023. Læs mere på ejd.dk