/ Nyheder / Arne-af­ta­le får skat­ten og ad­mi­ni­stra­tions­byr­den til at vok­se

Arne-af­ta­le får skat­ten og ad­mi­ni­stra­tions­byr­den til at vok­se

Af

Foto: Dreamer Company, iStock

Af Jannick Nytoft, adm. direktør

Flere og flere hoveder skal bruges for at følge trit med administration af love, regler og procedurer i ejendomsvirksomhederne, og nu har byrden af bureaukrati igen vokseværk. For den tidlige pension skal betales, og en del af regningen ender i ejendomsbranchen. Men det handler ikke kun om skatten – den har følgeskab af en stor mængde bureaukrati og administration.

En analyse fra Ejendom Danmark viser, at det vil koste op til 1 mia. kr. alene at administrere den nye skat. Det er altså et højere beløb end de 850 mio. kr., som statskassen forventer at inddrage på skatten i sig selv. Og et beløb, der for virksomhederne kan lægges oveni skattebetalingen. Der er altså ubalance i proportionerne med forslaget – snittet er ganske enkelt lagt forkert.

For de ressourcer, der vil blive suget ud af virksomhederne til vurdering, revision og administration, kunne have været et langt stærkere bidrag til samfundet på andre områder. Vi mangler nye, moderne og gerne grønne boliger i de store byer. Vi skal have moderniseret vores ældre bygninger, så de passer til en moderne livsstil. Vi skal – særligt i disse coronatider – skabe job ved at sætte projekter i gang. Disse typisk familieejede virksomheder finder man særligt i provinsen.

Her skaber de lokale job og vedligeholder bygningerne. Men det er også dem, der bliver hårdest ramt af den regning, den tidlige pension har sendt til ejendomsbranchen.

Vi har til politikerne allerede under forhandlingerne fremlagt en alternativ måde at finansiere ejendomsbranchens bidrag på, hvor staten vil få det samme ind – men virksomhederne slipper for at blive bebyrdet med endnu mere administration. Jeg håber, at når støvet har lagt sig, og alle kan se det tårn af administration, der er blevet bygget, kan vi vælge at gå en anden vej. 1 mia. er mange penge, og det er penge, der kan gøre langt større gavn andre steder end på bureaukrati.

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i Børsen den 6. november 2020.

1 mia. kr.

kan administrationen af den nye lagerskat løbe op i.