De andelsboligforeninger, der ønsker at benytte den offentlige vurdering som værdiansættelsesprincip, har siden 2012 måttet vente på opdaterede vurderinger. Nu er det dog afklaret, at der slet ikke kommer nye vurderinger, og derfor nedsatte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i foråret et udvalg, der skal foreslå nye alternativer.
To løsningsbud
Rapporten er nu udkommet, og den fokuserer på to løsningsmuligheder: Enten en indekseret forlængelse af den offentlige vurdering fra 2012 eller en forlængelse af gyldighedsperioden for valuarvurderinger.
Udvalget har desuden analyseret og afvejet fordele og ulemper ved mange mulige ændringer. Centralt har stået et ønske om at give mindre foreninger muligheden for at spare omkostningen ved årlige vurderinger. Omvendt har det været væsentligt, at en ny værdiansættelsesmetode ikke fører til kunstigt høje værdiansættelser.
Hovedsageligt i hovedstaden
Udvalget har desuden udført analyser på baggrund af andelsboligforeningernes nøgletalsoplysninger. Her fremgår det blandt andet, at brugen af valuarvurderinger mest er et hovedstadsfænomen, der fx benyttes i 80 procent af andelsboligforeningerne i København mod cirka 20 procent uden for hovedstadsområdet.
Denne artikel er første gang bragt i magasinet Ejendom i februar 2022.
Lær mere
Butikken
I EjendomDanmark sælger vi kontrakter, blanketter, vejledninger og bøger, der kan assistere dig i din dejlige ejendomsdrift.