/ Nyheder / AKF satser på 3D-printet byggeri

AKF satser på 3D-printet byggeri

AKF opfører som den første professionelle bygherre i Skandinavien en 3D-printet bygning. Målet er at udfordre det konventionelle byggeri, så byggebranchen fortsat kan udvikle sig.

Af

AKF vil udfordre traditionel byggeri ved brug af 3D-printning. Foto: iStock, Caiaimage/Trevor Adeline.

Ejendoms- og investeringsselskabet AKF afprøver den banebrydende byggemetode, 3D-printning, i boligområdet Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester. Det fortæller de i en pressemeddelelse.

3D-printning som byggemetode bidrager blandt andet til at bruge materialer mere effektivt samt optimere ressourceforbruget. Dette er nødvendigt, da beton er kendt for sin miljømæssige belastning og relativt store CO2-udledning under produktionen. Samtidig er det grundet sin styrke, holdbarhed og fugtbestandighed ofte svært at komme udenom i byggerier.

”I AKF forstår vi, at der ikke findes én enkelt løsning på udfordringerne i byggeriet i dag. Derfor arbejder vi konstant på at være i front og være visionære i vores tilgang til byggeriet. Vi ser et klart potentiale i projektet og betragter det som et skridt på vejen mod en mere innovativ byggebranche,” udtaler Vibeke Lorenzen, teknisk direktør i AKF, i pressemeddelelsen.

Væk fra kassetænkning

I AKF er der ingen tvivl om de nye muligheder, som 3D-printteknologien giver byggeriet – både i forhold til materialeforbruget og bygningens udseende.

”3D-printteknologien repræsenterer en spændende mulighed for at minimere materialeforbruget i byggeriet ved kun at tilføje materiale, hvor det er nødvendigt for at opretholde en optimal styrke. Samtidig åbner teknologien døren til nye og eksperimentelle bygningsdesign, da den tillader et organisk formsprog, som vi f.eks. kender det fra naturen,” fortæller Anders Borg, projektudviklingschef i AKF og uddyber:

”Et godt eksempel er knogler, der netop kombinerer maksimal styrke med mindst muligt materiale, så de på en gang er flotte, stærke og lette. Det samme kan vi gøre i byggeriet. Teknologien kan altså bevæge os væk fra den konventionelle kassetænkning, vi ofte oplever i dag, hvor betonelementer overdimensioneres og langt mere materiale end nødvendigt bruges.”

Nye perspektiver i branchen

Med inkorporeringen af den nye metode, bryder AKF med traditionen for betonbyggeri. Og netop bruddet med det traditionelle og udvikling af nye metoder er, hvad AKF ønsker. De ser et stort potentiale i 3D-printteknologien, og forestiller sig en fremtid, hvor også naturlige ressourcer kan bruges i 3D-printet byggeri.

”Ved at eksperimentere med innovative løsninger og fremme alternative byggemetoder, ønsker vi at udfordre status quo i en ellers konservativ branche. Det er disse nye perspektiver og innovative tilgange, som byggeindustrien har brug for på den lange bane,” siger Anders Borg.