Sommeren har for alvor fået fat i Danmark, og det samme har udlejningstjenesten Airbnb, hvor private får adgang til at udleje deres bolig til turister nemt og hurtigt. Udlejningstjenestens popularitet i Danmark kommer tydeligt til udtryk i en sammenligning med vores nabolande. Tal fra Airbnb viser, at Sverige og Norge sidste år havde henholdsvis 490.000 og 690.000 turister, der fandt overnatning gennem Airbnb. I Danmark var tallet 900.000.
Især København er en populær Airbnb-destination. Alene her var der næsten 560.000 overnattende turister i 2017. Den danske hovedstad er også en af de storbyer i verden, hvor der er flest udlejede boliger gennem Airbnb i forhold til antallet af boliger i byen. Tal fra hjemmesiden insideairbnb.com viser, at over 16.500 hele københavnske boliger var sat til udleje gennem Airbnb i juni sidste år. Hertil kan lægges næsten 4.000 private værelser.
Inden du selv rider med på bølgen og udlejer din bolig, er der dog en række forhold, du skal være særligt opmærksom på.
Har du lov til at udleje din bolig?
Først og fremmest kan typen af bolig være afgørende for, om det overhovedet er lovligt for dig at korttidsudleje din bolig. Der gælder forskellige regler alt afhængig af, om du bor til leje, bor i en andelsforening eller har en ejerbolig.
”Ønsker en beboer i en lejebolig at korttidsudleje via eksempelvis Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om det, så er udlejning via Airbnb altid ulovligt. Konsekvensen i sådanne situationer kan være opsigelse af lejemålet”, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, og fortsætter:
”Beboere i andels- og ejerlejligheder har oftere mulighed for at udleje via Airbnb, men de skal undersøge om deres forenings vedtægter giver mulighed for, at de må leje deres lejlighed ud. Er man i tvivl, må man hellere spørge hos boligforeningens bestyrelse eller administrator en gang for meget end en gang for lidt”, siger han.
Ligegyldigt hvilken type bolig du bor i, skal du være opmærksom på, at der er begrænsninger for, hvor meget du må leje din bolig ud.
”Hvis man lejer sin bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren begynder udlejningen at få karakter af erhvervsudlejning, og det er ikke lovligt”, siger Jannick Nytoft.
Forbered dig på uforudsete hændelser
Inden lejeperioden begynder, bør du forberede dig bedst muligt på uforudsete hændelser.
”Tjek på forhånd, hvordan din egen forsikring dækker, hvis du skulle være så uheldig, at dem, du lejer ud til, ødelægger eller stjæler dine ting. Du kan risikere selv at skulle betale, fordi du har lukket de personer ind, der står bag hændelsen. Lejer du ud via en mellemmand, for eksempel en hjemmeside som Airbnb, så sørg også for at forhøre dig hos dem, hvordan du er beskyttet som Airbnb-udlejer”, siger Jannick Nytoft.
Airbnb har en værtsgaranti, der dækker nogle typer skader. Værtsgarantien dækker ikke kontanter og værdipapirer samt skader opstået på delte eller fællesområder. Visse typer af ejendom såsom smykker, samlerobjekter og kunst dækkes kun i mere begrænset omfang.
Selvom du udlejer på korttidsbasis er det desuden vigtigt at udarbejde en lejekontrakt, så du har noget konkret at forholde dig til, hvis der opstår uenigheder mellem dig og din lejer.
”Lejeaftalen bør som minimum indeholde information om, hvad det er, der lejes, hvor lang tid det lejes for, hvad lejer må bruge i boligen og ikke mindst, hvad prisen er”, siger Jannick Nytoft.
Sidst men ikke mindst skal du være særligt opmærksom på, at hvis du bor i lejlighed, er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
”Hvis dine lejere gør skade på ejendommen eller lejligheden eller generer de øvrige beboere, så er det dig, som er ansvarlig for skader og gener over for foreningen eller udlejer. I yderste konsekvens kan du miste din bolig, hvis dem, du lejer ud til, ikke opfører sig ordentligt”, siger Jannick Nytoft.
Det skal du være opmærksom på
- At du måske slet ikke må udleje din bolig. Hvis du bor i en leje- eller andelsboligforening skal du tjekke vedtægterne.
- At du ikke er fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang.
- At lejeaftalen bør indgås på skrift.
- At hvis du bor i lejlighed, så er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
- At korttidsudlejninger kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, da beboerne ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen.