/ Nyheder / Dårligt lovarbejde får konsekvenser for ejendomsbranchen

Dårligt lovarbejde får konsekvenser for ejendomsbranchen

Folketingets vedtagelse af lovforslaget L76 retter endelig op på fejl og mangler, der opstod ved sammenskrivningen af den daværende lejelov, men med den nye løsning efterlades ejendomsvirksomhederne med en betragtelig regning og administrative omkostninger, lyder det fra EjendomDanmarks juridisk direktør, Lena Hartmann, i et debatindlæg.

Af

Folketinget har i dag vedtaget lovforslaget L76, som blandt andet skal rette op på de fejl, der opstod, da man sammenskrev den tidligere lejelov og den nu ophævede boligreguleringslov. Hos EjendomDanmark er vi selvfølgelig tilfredse med, at de fejl og mangler, som har sneget sig ind i det store lovkompleks, bliver rettet for fremtiden.

I den oprindeligt fremlagte løsning fra sommeren 2022 lagde man op til, at fejlene skulle rettes med tilbagevirkende kraft og dermed stille alle parterne, som hvis fejlen ikke var hændt. Det er nu ikke længere tilfældet.

Hvis man som udlejer i den omtalte periode har handlet i god tro og reguleret lejen med nettoprisindekset, så kan man nu se frem til at skulle tilbagebetale denne regulering for en periode på op til næsten to år. Først efter den 1. april 2024 vil man igen kunne opkræve nettoprisreguleringer i de berørte lejemål.

Med den nye løsning efterlades ejendomsvirksomhederne derfor med en betragtelig regning og administrative omkostninger.

Ikke handlet forkert

De ejendomsvirksomheder, der kommer til at stå med en regning, har dog ikke gjort noget forkert. De har ikke opkrævet en højere leje, end hvad der hele tiden har været hensigten – nemlig udgangspunktet inden selve sammenskrivningen. I øvrigt var det også understøttet af både ministerielle udmeldinger og lagt op til i vilkårene i den af Indenrigs- og Boligministeriets autoriserede Typeformular for beboelseslejekontrakter, A, 10. Udgave.

Der er heller ikke udefrakommende omstændigheder, som ved beslutning om huslejeloftet i 2022, der er årsag til denne regning. Den eneste årsag er en ren lovteknisk fejl i forbindelse med sammenskrivningen, som på alle måder var både beklagelig og utilsigtet.

Det er selvfølgelig godt, at usikkerheden nu bliver afløst af et tydeligt lovgrundlag, som genetablerer retstilstanden for fremtiden – Men det ændrer ikke på det ærgerlige i, at man ikke sikrer den tilbagevirkende kraft.

Tilfældighedernes spil

Når nu man vælger, at lovforslaget alligevel ikke bliver med tilbagevirkende kraft, så vælger man bevidst at give en ekstra gode til de lejere, som tilfældigvis har indgået en ny lejekontrakt i den berørte periode. Dertil medfører tilbagebetalingen en hel del administrative omkostninger, og hvilket heller ikke bør negligeres.

Det havde klædt ministeriet enten at stå ved de oprindelige hensigter om at reparere uden konsekvenser for ejendomsbranchen – eller om ikke andet anerkende, at den måde man nu forsøger at rette på en fejl i lovgivningsprocessen, vil medføre, at der bliver sendt en regning videre til udlejere. Det stritter mod intentionen om, at der ikke skulle ske ændringer ved sammenskrivningen.

Ydermere kan ingen have haft en berettiget forventning om at kunne modtage en sådan fritagelse for nettoprisregulering, da det er helt normalt at den opkræves. Praktisk talt har man ved den kommende vedtagelse indført et særligt huslejeloft, som kun er beregnet til at gælde for tilfældigt udvalgte lejemål.

Virksomhederne må betale

Den regning, som bliver resultatet af denne vedtagelse og som nogle ejendomsvirksomhederne nu skal betale, ser heller ikke ud til at blive ikke en lille en af slagsen.

Hvis man skønner, hvor ofte denne type lejemål genudlejes, så kan regningen ende i omegnen af 30 mio. kr. Alt sammen midler som kunne være blevet brugt til klimarenoveringer og andre presserende investeringer, som disse virksomheder står overfor.

Dette kunne selvsagt havet være undgået, hvis man blot havde vedstået fejlen og gået med det oprindelige løsningsforslag. På den måde kunne man undgå at skabe vindere og tabere, og i stedet sikre at alle var lige stillet som hidtil.

Selvom lovforslaget ikke er endt med at flugte med branchens forventninger og sammenskrivningens intentioner, så er det trods alt godt, at et bredt flertal nu har lukket hullet. Det sikrer, at der for fremtiden ikke længere hersker tvivl om, at man selvfølgelig skal kunne regulere med nettoprisindekset – og det er vigtigt. Så til trods for uhensigtsmæssigheden, så ser vi frem til at, at der nu bliver mere ro om lejeloven – til gavn for både udlejere og lejere.

Debatindlægget er oprindeligt bragt hos Estate tirsdag d. 19.12.23. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.