/ Nyheder / Administratorkonference med Storebælt i baggrunden

Administratorkonference med Storebælt i baggrunden

Boligaftale, jubilæumsfejring og grøn omstilling i ejendomsbranchen. Dette er kun et lille udsnit af de temaer, der fyldte på dette års administratorkonference. Læs reportagen fra de to dage på Fyn.

Af

Det var en lun fynsk efterårsluft, der dannede rammen for dette års administratorkonference i Nyborg, der i år kunne fejre hele 20-års jubilæum. Igen i år lykkedes det at samle rekord mange deltagere til et par dage med fokus på den nyeste viden indenfor flere brancherelevante emner. I år blev der blandt andet stillet skarpt på bæredygtighed, den nye boligpolitiske aftale samt Asset Management.

20-års jubilæum

Dette års konference var ganske særlig, fordi det var 20. gang, at store dele af ejendomsadministrationsbranchen mødtes til et par dage. Dermed var det også en erfaren konferenceleder, der bød velkommen denne gang. Det er nemlig også 20 år siden, at Anne Marie Oksen, konferenceleder og adm. direktør for CEJ Ejendomsadministration, for første gang stod i spidsen for administratorkonferencen.

”Vi er med årene blev en mere professionel branche. Det er dejligt at se, at vi har medlemmer i alle størrelser og specialiseringer,” lød det fra Anne Marie Oksen

Læs interview med Anne Marie Oksen her.

Ejendomsbranchen skal forblive set og hørt

Konferencens anden taler var EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm, der gav en status på organisationens arbejde det seneste år, samt hvad der er i vente i nærmeste fremtid. Et af de vigtigste budskaber var vigtigheden af, at EjendomDanmark fortsat skal sørge for, at branchen forbliver set og hørt.  

Dertil rundede han blandt andet organisationens arbejde med bæredygtighed og ESG, heriblandt det kommende læringsforløb, som blev lanceret i september og som begynder til november i år.

Ny boligaftale og revision af etiske normer

EjendomDanmarks juridiske direktør, Lena Hartmann, gjorde alle medlemmerne klogere på den nye boligaftale. Her var der tale om en generel gennemgang af aftalen, hvor der var særlig fokus på blandt andet tilbudspligten, det kommende huslejenævnsudspil, som EjendomDanmark har på trapperne samt den føromtalte fejl i omskrivningen af lejeloven vedrørende NPI (nettoprisindeksering).

Dernæst, kun afbrudt af en lille kaffe- og kagepause, var det tid for deltagerne til at høre mere om de etiske normer, som EjendomDanmark netop nu er i gang med en revision af. Igennem to debatrunder forklarede organisationens juridiske direktør blandt andet, hvorfor de etiske normer havde behov for et løft. Siden 2007 har de etiske normer eksisteret i EjendomDanmark. Siden 2022 har organisationen arbejdet på en revision. Det arbejde fortsætter, lød det fra Lena Hartmann.

Det grønne fokus

På torsdagens program guidede Sophie Elmgren og Anders Magelund fra Lederne hele salen igennem ESG-profilen. De kommer nemlig med et værktøj, der skal gøre det langt lettere at arbejde strategisk med bæredygtighed og ESG, som står for environmental, social og governance.

Det var EjendomDanmarks underdirektør for ESG, Mette Qvist, selvfølgelig enig i, da hun dagen efter præsenterede sin viden, tanker og indsigter om bæredygtighed og ESG samt sit arbejde med feltet. Her var blev der blandt andet talt om fornyelse eller gamle dyder, når det kommer til bæredygtigt byggeri. Derudover præsenterede hun en målgruppe analyse af motivation for bæredygtig udvikling.

Optimeret drift og merværdi for ejendomme

Konferencen bød også på et besøg af Jacob Østergaard Skyum, der er Senior Asset Manager hos pensionskassen PenSam. Han gav medlemmerne et grundigt indblik i, hvad Asset Management er, og hvilke indsatser PenSam gør på det område.

Han forklarede, at Asset Management blandt andet handler om at optimere drift, øge lejeindtægter og skaber værdi for ejendomme, der ikke findes i forvejen.

Oplægget lagde op til både debat, input og erfaringsudveksling fra flere medlemmer i salen.

En økonomisk vejrudsigt

Efter en smule kaffe at styrke sig på, indtog chefanalytiker hos Realkredit Danmark, Mark Maack Gibson, scenen. Her tog han temperaturen på den danske økonomi, og kom med prognoser om både nutid og fremtid. Blandt andet understregede han, at konjunkturudviklingen ser positiv ud. Han understregede, at fremgangen vil fortsætte, men dog i et lidt lavere gear, end vi tidligere har set det. Vi fik også et indblik i hvad de kraftige rentestigninger har betydet for afkastkravet og en scenarieanalyse af hvilke udfaldsrum der kan forventes for afkastkravet fremadrettet.

Bogføringslov, rekrutteringstiltag og nyeste praksis

Foruden vejrudsigt, boligaftale og bæredygtighed i fokus, så rundede administratorkonferencen også gennemgang af nye krav til nutidens ejendomsadministration samt ny bogføringslov. Her gik henholdsvis David Schmidt Laursen, Manager Risk Assurance hos PwC, og markedsdirektør hos UNIK, Knud Møller på scenen for at gøre hele salen klogere på netop de emner.

Senere gennemgik Inge Marie Rud, administrationschef hos CEJ Ejendomsadministration, overgangen til MitID Erhverv.

Også EjendomDanmarks chefkonsulent Lotte Rendtorff tog salen igennem et oplæg om rekrutteringstiltag og uddannelsesmuligheder, hvor hun blandt andet rundede jobportalen Property Careers.

Torsdagen afsluttedes blandt andet med festmiddag, underholdning og højt humør.

Traditionen tro var store dele af konferencens anden dag dedikeret til nyeste praksis indenfor henholdsvis foreningsområdet og lejeretten. Her gennemgik advokat og partner hos GALST, Kristian Strandberg Dreyer og Susanne Roug, advokat hos HUSEN Advokater hver sit område, og gjorde hele forsamlingen endnu klogere på, hvilke retlige afgørelser, der har været på det senest.

Dermed sluttede to lærerige jubilæumsdage i fine fynske omgivelser. Fra EjendomDanmark skal lyde en stor tak for i år!