Som 21-årig flyttede Emma hjemmefra og forlod sin familie og hjemby på Sydsjælland for at slå sig ned i København. Hun havde fundet et værelse, hvor hun kunne leje sig ind. Men efter et par år ville hendes udlejer gerne bo alene, og da stod Emma på gaden.
”Jeg kom i kontakt med Hellebro gennem mit jobcenter, som ud over jobsøgning også hjælper med boligsøgning. De hjalp mig med at sortere ud i herbergerne i København – det skulle være et sted for unge og et sted, hvor der ikke er misbrug.”
Orangeri og spilleaftener
Emmas kontaktperson fra jobcenteret fulgte hende hen til Hellebro, og efter en samtale gik der ikke længe, før Emma havde sit eget værelse. De faste rammer og at have en tilknytning til et fællesskab har givet den nu 24-årige pige et løft.
”Jeg kan godt have en tendens til at isolere mig meget, og det er svært at gøre her. Det giver mig meget, at der er mennesker hele tiden. De andre beboere er søde, og her føler jeg mig ikke udenfor, fordi jeg er lidt anderledes.”
Emmas foretrukne sted på Hellebro er at sidde med en bog i en af liggestolene i et orangeri ude i gården. Men hun bruger også tid i krearummet, hvor hun strikker eller kreerer sine egne smykker – og så stiller hun gerne op til spilleaftner hver torsdag.
”Her kommer en af de frivillige forbi med en masse brætspil. Det er en af de ting, jeg glæder mig til i ugens løb.”
Nødvendige rutiner
Ud over fællesskabet sørger herberget for at få skabt rutiner, der støtter og hjælper Emma og de øvrige beboere.
”Jeg har svært ved at starte en rutine for mig selv. At der er faste rammer, hvor maden bliver serveret på faste tidspunkter tre gange om dagen, det er virkelig dejligt. Jeg fik ikke lavet mad til mig selv, før jeg kom her,” fortæller hun.
Personalet hjælper også med en række praktiske ting. For eksempel har de hjulpet Emma med at få styr på både hendes forskudsopgørelse og forsikringer.
”Der er mange praktiske ting, som jeg godt kan finde ud af at lave, men bare ikke får gjort.”
Næste skridt
Emma ved godt, at hendes ophold på Hellebro er en midlertidig løsning, og håber på at få adgang til egen bolig snarest.
”Jeg har været til en bolighenvisningssamtale og skulle meget gerne blive godkendt til at kunne få en bolig. Efter sommerferien starter jeg i IPS – et samarbejde mellem psykiatrien og jobcenteret, der handler om at få mig i praktik eller på et studie. Indtil videre er det min strikkeklub og spilleaftnerne, jeg går op i.”