Retten til tidlig pension – nærmere kendt som Arne-pensionen – skal blandt andet finansieres af en nyopfunden lagerskat på ejendomme. Lovforslaget, der netop er kommet i høring, viser dog, at der ikke blev regnet rigtigt, da den politiske aftale blev landet.
Lagerskatten skulle bidrage med 850 mio. kr., men det beløb ventes at blive mange hundrede millioner højere. EjendomDanmark har siden den politiske aftale blev indgået gjort opmærksom på fejlen og har været i dialog med Skatteministeriet om det.
”Vores beregninger viser sig jo – desværre – at holde stik. Vi sætter pris på, at vi mødes med en politisk lydhørhed, når vi fortæller om udfordringen. Det skal dog også gerne omdannes til en decideret tilpasning af grænsen for lagerskat,” siger adm. direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark.
Flere hundrede virksomheder rammes unødigt
EjendomDanmark estimerer, at hundredvis af virksomheder i hele landet vil blive ramt unødigt. Samtidig er lagerskatten som koncept svær at håndtere for mange virksomheder.
”Der skal betales skat af en værdistigning på papiret, men det har jo ikke ført til en øget indtjening hos virksomhederne. Så når skatten skal betales, er der grundlæggende fire veje at gå. Enten skal de trækkes ud fra driften, investeringer skal udskydes, der skal optages mere gæld, eller også må man sælge fra. Ingen af de scenarier er jo optimale,” siger Peter Stenholm.
Mindre virksomheder
Det er samtidig de mindste ejendomsvirksomheder, der typisk agerer i områder langt fra storbyerne, der rammes af regnefejlen.
”Det er virksomheder, der på papiret har høje værdier, men de har typisk en lav omsætning, og lagerskatten er derfor svær for dem at håndtere. Det har hele tiden været frygten, at lagerskatten vil tvinge disse mindre virksomheder i provinsen til at sælge,” siger Peter Stenholm.
”At det så nu viser sig, at deres bidrag ikke er nødvendigt for at finansiere den tidlige pension, gør, at der bør justeres på grænserne.”
Lydhørhed for uhensigtsmæssig byggeskat
EjendomDanmark har i dialogen med ministeriet desuden udtrykt bekymring for, om skatten som tiltænkt forbliver en skat på de løbende værdistigninger, eller om der kommer en skat på tilbygning og nybyggeri ind ad bagdøren. Her tyder høringslovforslaget på, at der har været mere lydhørhed i ministeriet.
”Vi er glade for, at lagerskatten trods alt ikke rammer, før investeringen har tjent en eneste krone hjem i form af lejeindtægter. Det ville have skabt virkelig fatale incitamenter for investerings- og byggeaktivitet, der blandt andet skal skaffe flere boliger i de store byer, og omdanne erhvervsejendomme til grønne tidssvarende rammer for fremtidens erhvervsstruktur,” siger Peter Stenholm.