/ Nyheder / Tillid baner vejen for arbejdskraft

Tillid baner vejen for arbejdskraft

Ahmad Alwanni har aldrig fortrudt, at han trådte ind i ejendomsbranchen, hvor han er blevet mødt med tillid og løbende har fået mere ansvar. Generelt halter det med ligestillingen på det danske arbejdsmarked, når det kommer til at give mennesker med anden etnisk baggrund en chance, mener han.

Af

Foto: Cobblestone

I dag er Ahmad kvalitetschef for Cobblestone Facility Management, men vejen op ad karrierestigen har ikke været uden bump. Han har løbende oplevet, at hans syriske baggrund har spændt ben for hans muligheder, og han har derfor også valgt at kalde sine børn for Axel og Alma.

”Jeg vil gerne sikre mine børn, for jeg har selv oplevet, at det har været svært. Jeg har banket på døre og har knoklet for at vise mit værd,” siger Ahmad.

Knofedt førte til første job

Som ung drømte han om at læse til flymekaniker eller advokat. Men de drømme blev skudt ned af studievejlederen på handelsskolen. Ahmad og to af hans venner med indvandrerbaggrund fik samme besked – de ville aldrig finde job i den branche.

Ahmad fortalte den dårlige nyhed til sin far, som opfordrede ham til at følge håndværkervejen.

Han undersøgte mulighederne og faldt over betegnelsen ejendomstekniker. Han kom ind på teknisk skole på et firårigt studieforløb. Ahmad klarede det på blot to og var nu klar til at søge sit første job. Men det var ikke helt nemt.

”Hver gang jeg sendte en ansøgning, fik jeg et afslag et par dage efter,” siger han.

Ahmad besluttede sig for at forlade skærmen og møde uopfordret op. Han var på udkig efter administrationsvirksomheder og nåede at lægge vejen forbi de første 30 adresser uden at komme i betragtning. Men en dag tilsmilede heldet ham.

”Som så mange andre steder bad jeg om at tale med direktøren og fortalte ham, at jeg var nyuddannet ejendomstekniker og havde brug for et job. Han bad om tid til at læse min ansøgning, og efter en time vendte han tilbage og spurgte, hvornår jeg kunne starte,” siger Ahmad. Han mødte ind kl. 6 dagen efter.

Skår i arbejdsglæden

Ahmad skulle kæmpe sig op fra bunden. Han fik en lav løn og en hård start. Den tekniker, han skulle køre med, spurgte inkvisitorisk ind til hans baggrund, og det blev nogle lidt lange køreture.

”Hvor kommer du fra? Hvor kommer din mor og far oprindeligt fra? Det var tydeligt, at han ikke havde kørt med en fyr med anden etnisk baggrund før,” siger Ahmad.

Efter blot to måneder fik Ahmad ansvaret for to ejendomme som ejendomstekniker, hvor han bl.a. skulle passe og vedligeholde bygninger, varmeanlæg og udendørsarealer. Han var pligtopfyldende og satte en ære i at yde den bedste service over for sine beboere og viste interesse for videreudvikling.

Samtidig steg han i løn og blev tilbudt en lederuddannelse, så han kunne være afdelingsleder for det tekniske personale i serviceafdelingen.

”Under et direktørskifte blev jeg forfremmet til afdelingschef, og jeg havde nu ansvarsområder inden for både personale, drift, planlægning, indkøb og salg.”

Endnu et direktørskifte fik dog sat en stopper for Ahmads arbejdsglæde, og han begyndte at søge ny udfordringer.

Kom på kursus

I arbejdstøjet

Der gik kun et par dage, før Ahmad blev budt på frokost af en tidligere kollega hos Administrationshuset (i dag Cobblestone). Næste dag gentog frokosten sig, men denne gang sad direktøren med til bords.

”Deres melding var klar – du skal bare starte hos os. Jeg begyndte kort tid efter, og jeg havde arbejdstøjet på.”

Ahmad har været hos Cobblestone i snart syv år. I den periode har virksomheden haft stor vækst og er gået fra to til over 100 kunder i serviceafdelingen. Han er løbende avanceret, og han er blevet hørt, når ansvarsområderne er blevet for mange. I dag står han bl.a. for opstart af nye ejendomme, overtagelse og idriftsættelse af nybyggeri, kvalitetsstyring og salg.

Vis tillid

Adspurgt, hvad der skal til for at tiltrække medarbejdere med anden etnisk baggrund til ejendomsbranchen, siger han:

”Det handler ikke om, hvordan man tiltrækker folk med med anden etnisk baggrund. Det handler om, at arbejdsgiver skal have tillid til dem som medarbejdere. Der er mange unge, der for eksempel uddanner sig til håndværkere, der aldrig får et job – det er virkeligheden.”

Generelt mener han altså ikke, at der er ligestilling på det danske arbejdsmarked, når arbejdsgiveren står og skal ansætte sin næste medarbejder.

Hjulpet flygtninge på vej

I kraft af sin stilling har Ahmad hjulpet flygtninge ind på det danske arbejdsmarked ved at give dem et job inden for ejendomsservicebranchen.

”Nogen skal give dem en chance og vise dem tillid.”

Som han ser det, kan medarbejdere med anden etnisk baggrund inddeles i to typer:

”Dem, som giver den 110 %, fordi de føler, at de underleverer og skal leve op til de danske kolleger, og dem, som har kompetencer, men er bange for at stå frem. De er bange for at blive misforstået på grund af deres sprog eller baggrund. Dem skal vi altid støtte og give en god oplæring.”