/ Nyheder / Vinderne af Danmarks bedste renoveringer 2022 er fundet

Vinderne af Danmarks bedste renoveringer 2022 er fundet

Tre vindere af Danmarks bedste renoveringer 2022 er kåret i anledningen af Renoverprisens tiårsjubilæum.

Af

Renoverprisen har udnævnt Danmarks bedste renoveringen 2022 inden for kategorierne bolig, institution og erhverv.

Det er tiende gang, at Renoverprisen løb af stablen, og i den anledning blev der ekstraordinært uddelt hele tre priser til Danmarks bedste renoveringer inden for kategorierne bolig, institution og erhverv.

Bæredygtighed har været i fokus

Fælles for store dele af ejendomsbranchen er, at bæredygtighed kommer mere og mere i fokus. Det var også tilfældet ved dette års fejring af Danmarks bedste renoveringer. Formanden for Renoverprisens Nomineringsudvalg, Karen Mosbech, udtaler:

”En stor del af vores samlede klimabelastning stammer fra vores bygninger, så det handler om at sætte fokus på, hvordan vi kan få det meste ud af vores eksisterende bygninger, og her spiller renovering en stor rolle. Det kræver nytænkning og teknisk snilde at udføre en bæredygtig renovering, der både er funktionel og smuk i sit design, og det har de tre vindere i den grad vist, at de kan, på hver deres måde.”

Fabers fabrikker vinder kategorien bolig

Fabers Fabrikker på Fyn vinder kategorien bolig på baggrund af forvandlingen af de gamle fabriksbygninger. Det har de gjort ved hjælp af 3D-scanninger af den gamle fabriks rum, der gjorde det muligt at bygge en bolig af træ, der er tilpasset fabrikkens skal. På den måde bliver fabrikkens mure en klimaskærm for den nye, fuldt isolerede, bæredygtige bolig indeni.

Vestsalen i FÆNGSLET vinder kategorien institution

Prisen i kategorien institution gik til Vestsalen i FÆNGSLET i Horsens. Her har renoveringen ikke kun givet nyt liv og funktion til fængslet, men samtidig har projektet påvirket hele Horsens’ udtryk og bidraget med kulturel værdi.

Renoveringen har skabt en åbning fra udearealerne og ind i fængslets indergård. Tanken bag renoveringen var at transformere fængslets funktioner og skabe et særligt rum til fremtidige events, samtidig med at der blev sparet på CO2-udledningen.

Retten i Aarhus vinder kategorien erhverv

Den sidste pris, der blev uddelt inden for kategorien erhverv, gik til Retten i Aarhus. Den over 100 år gamle bygning er blevet renoveret nænsomt og med respekt for bygningens historie. Hvor nogle af de tidligere arkivrum er forvandlet til retssale og kontorer, er den tidligere læsesals reoler bevaret og suppleret med kunstnerisk udsmykning. Den fredede bygning har nu fået både nyt liv og nye funktioner.

Vinderne af Danmarks bedste renoveringer 2022 vandt udover prisen en check på 50.000 kr.