/ Nyheder / Vi redder ikke verden med gode intentioner

Vi redder ikke verden med gode intentioner

Klima og bæredygtighed har længe stået højt på den politiske dagsorden – og fokus på grønne løsninger fylder også i ejendomsbranchen. Men grønne ambitioner støder hurtigt på økonomiske, lovmæssige og praktiske komplikationer.

Af

Grønne ambitioner stoppes ofte af komplikationer.

Klima og bæredygtighed har længe stået højt på den politiske dagsorden – og fokus på grønne løsninger fylder også i ejendomsbranchen. Når jeg er rundt og tale med branchens mange aktører, oplever jeg i høj grad, hvordan man tænker nye, innovative og klimavenlige løsninger ind i udviklingen og renoveringen af ejendomme. Men jeg oplever også frustrationerne over, at man med grønne ambitioner hurtigt støder på økonomiske, lovmæssige og praktiske komplikationer, der forsinker og indimellem hindrer den bæredygtige omstilling. 

Lovgivning og bureaukrati

Der tegner sig desværre et billede af, at lovgivningen ikke tager højde for virkelighedens kompleksitet, og at den derfor ind imellem spænder ben for den grønne omstilling i praksis. Mange ønsker for eksempel at udnytte de mange kvadratmeter tagareal på deres ejendom til at opsætte solceller, og i det kommende bygningsdirektiv står det klart, at solcelleenergi betragtes som en lige til løsning, der let kan sætte fart på den grønne omstilling. Men som lovgivningen er skruet sammen lige nu, er der en lang række udfordringer. 

Det er for eksempel ikke muligt at danne lokale energi­fællesskaber, og det er ikke lovligt at sælge strømmen, der generes, til lejerne i ejendommene. Det er desuden et krav, at solcelleanlæggene opsplittes i lige så mange små enheder, som der er bygninger, hvilket i den grad besværliggør opsætningen. Der er altså langt fra tale om en lige til løsning, og det bliver i sidste ende et projekt, der også kan være svært at forsvare økonomisk.

Lad os bygge bro

Ovenstående eksempler peger på, at der indimellem er langt fra den politiske virkelighed til den reelle virkelighed. Derfor bruger vi i EjendomDanmark den politiske kapital, som vi gennem flere år har oparbejdet på det klimapolitiske område til at bygge bro mellem de to verdner. Som branchens samlede talerør er det vores opgave at beskrive branchens potentiale, men vi er også nødt til at bringe virkelighedens dilemmaer ind på Christiansborg. Vi er løsningsorienterede, men bliver også nødt til at udfordre de mange gode intentioner, som danner udgangspunktet for den politiske diskussion. For vi redder desværre ikke verden med gode intentioner alene. For skal vi gøre en forskel, skal forandringer ske i den praktiske virkelighed.