/ Nyheder / Vi må ikke glemme gaven ved et profes­sio­nelt lejebo­lig­marked

Vi må ikke glemme gaven ved et profes­sio­nelt lejebo­lig­marked

Det er vigtigt, at der er et professionelt ejendomsmarked. Det skriver Norsk Eindom og EjendomDanmark om i dette debatindlæg.

Af

Ida Hjeltnes fra Norsk Eindom og Morten Jarlbæk Pedersen fra EjendomDanmark. Pressefotos

Af: Morten Jarlbæk Pedersen, chefrådgiver, Ejendomdanmark og Ida Hjeltnes, projektleder, Norsk Eiendom

Det er de færreste, der bliver boende det samme sted gennem hele deres liv. Af og til rammer livet både på godt og på ondt, og så skal boligen tilpasses. Netop derfor er det så uhyre vigtigt med et fleksibelt boligmarked, der sikrer, at menneskers liv kan rummes.

Ingredienserne i et velfungerende lejeboligmarked består af professionel administration, sikkerhed for alle parter og gennemsigtighed i lejeforholdet. Med andre ord sikrer et professionaliseret marked den fleksibilitet, der er nødvendig.

Det er i hvert fald billedet i Danmark, hvor et stigende antal danskere har taget den professionelt drevne lejebolig til sig.

Men sådan er det langt fra alle steder. I Norge er det i høj grad privatpersoner, der dominerer udlejningsmarkedet, der længe har været præget af mangel på professionelle og langsigtede aktører.

Det danske og det norske boligmarked fungerer generelt set meget forskelligt, da der primært er ejerboliger i Norge. Resultatet er ikke overraskende: Et stift boligmarked, manglede forvaltningspraksis på udlejningsområdet, korte lejekontrakter og en særlig konjunkturfølsomhed. Der mangler ganske enkelt et professionelt supplement.

De største tabere i den situation er folk, der enten med kort varsel skal bruge et sted at bo eller bare ikke ønsker at binde sig for stramt økonomisk til en bolig. Disse mennesker har kun få steder at gå hen – og udbuddet er i øvrigt langt fra så attraktivt, som man ellers kunne ønske sig.

Myndighederne taber også, for et ikkeprofessionaliseret ejendomsmarked gør det sværere og mere kompliceret at håndhæve reglerne, ligesom det bliver sværere at informere udlejere og lejere om pligter og rettigheder.

Økonomisk rentabelt
Men et professionelt marked kommer ikke af sig selv. Det kræver, at markedspladsen er tilgængelig og attraktiv. Der skal investeringer til.

Hvis man ønsker et fleksibelt boligmarked med udlejningsboliger af god kvalitet, velfungerende naboskab og dejlige udeområder, er det nødt til at være økonomisk rentabelt at drive professionel udlejningsvirksomhed.

Det har man delvist erkendt i Danmark, men ikke i Norge. F.eks. betyder de nuværende norske skatteregler, at ejendomsinvesteringer ikke kan afskrives – og det afholder mange fra at foretage investeringer i nye, attraktive og tilgængelige boliger.

Derudover kredser den politiske debat sig ofte om at gøre det sværere at opbygge et sundt og fleksibelt boligmarked, selvom der er brug for det modsatte.

Så lad os nu en gang for alle anerkende vigtigheden af et professionaliseret udlejningsmarked. I Danmark skal vi værdsætte det, vi har og gøre det endnu bedre – og i Norge skal vi lade det blomstre.

Debatindlægget blev første gang bragt i Børsen den 25. marts.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.