/ Nyheder / ”Vejle er en driftig by”

”Vejle er en driftig by”

Nye bygninger rejser sig, nye mennesker flytter til, og så er der dem, der bliver i fjordbyen. Kom med til Vejle.

Af

De fem søstre i Vejle. Foto: Sportactive, iStock

Vejen til Vejle var barndommens. Som niårig flyttede Søren Impgaard Nielsen, adm. direktør i Minova, til den midtjyske by – og han rykker ikke derfra igen. Fra sin hverdag i byen og fra sit professionelle liv har han set, hvordan Vejle har udviklet og forandret sig:

”Vejle er en driftig by, og de seneste år er den næsten blevet til en helt ny by. Det nye område ved vandet er sin egen lille havneby, og her er der fjordudsigt fra mange af lejlighederne,” siger Søren Impgaard Nielsen.

For ham begyndte det hele i begyndelsen af 90’erne med tre små ejendomme i Vejle. Dengang var der mangel på boliger i byen. Men der har til alle tider og i alle byer været bølger. Som i midten af 90’erne, hvor depositummet var til forhandling på en lejebolig. Og så er der tiderne som i dag, hvor der er balance mellem udbud og efterspørgsel. I dag er det ikke svært at finde en lejebolig i Vejle, og priserne er fair.

Tiden var en anden

Nyt byggeri er skudt op i byen, og kommunen regner selv med, at flere flytter til. Men før en opblomstring er der en nedrivning – og noget af det gamle er væk:

”Vejle blev saneret på den hårde måde i 60’erne og 70’erne. Der er forsvundet mange smukke bygninger på den bekostning, men det hører selvfølgelig med, at det var nedslidt. Derfor kan vi, der holder af byer og byudvikling, dog stadig tænke på, hvor charmerende de mange gamle fiskerhuse ved åen ville have været i dag. Men tiden var ikke til det dengang,” siger Søren Impgaard Nielsen.

Også i dag bliver trykkerier, autoværksteder og renserier erstattet af moderne boliger. Blandt disse boliger er der heldigvis arkitektur, der vækker genklang. Som det markante byggeri De Fem Søstre, hvor de ens, cylindriske bygninger rejser sig til 40 meters højde. Eller Fjordenhus – den ikoniske bygning fra kunstneren Olafur Eliasson. Og så er der Bølgen, som de fleste nok kan fremkalde sig.

Højdespringeren

Danmarks mest undervurderede by kaldte rejseguiden Lonely Planet Vejle, men det handler ikke kun om arkitekturen. Smuk, bakket natur og mange nærliggende oplevelser gør den også attraktiv, siger Søren Impgaard Nielsen:

”Der bliver gjort en del for vores by – også fra politisk side. Der er nok at give sig til i byen, og samtidig er vi langt nok fra Aarhus til, at vi ikke bliver forvandlet til en pendlerby,” siger han.

Kommunen var da også årets højdespringer på ejendomsvenlighed i 2019, men det betyder ikke, at byen ikke har udfordringer. En politiskole er på vej, men ellers er der ud over sygeplejerskolen mangel på større uddannelsesinstitutioner, der kan holde de unge i byen. Og så er der det med detailhandlen:

”Vores gågade er ganske fin, men også i Vejle er der tomme lejemål. Selvom de er store, velbeliggende og i pæne ejendomme,” siger Søren Impgaard Nielsen.