/ Nyheder / Udgifter til kontrol med ejendomsvurderinger vokser voldsomt

Udgifter til kontrol med ejendomsvurderinger vokser voldsomt

Der er allerede brugt 180 mio. kr. til manuel kontrol med nye, digitale ejendomsvurderinger, og professor i økonomistyring advarer om, at en milliardregning kan være i vente.

Af

Foto: iStock, Gianfranco Vivi.

Problemerne med det nye, digitale ejendomssystem hober sig op. Der er på nuværende tidspunkt brugt 180 mio. kr. på manuel kontrol af nye vurderinger, og den regning risikerer ifølge professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh kun at være toppen af isbjerget.

I en artikel i Børsen mandag d. 13. marts påpeger han, at udgifterne til manuelle kontroller af ejendomsvurderinger kan skyde eksplosivt i vejret.

Store sagsbunker venter stadig

Skattestyrelsen har på nuværende tidspunkt foretaget godt 590.000 manuelle kontroller. Dermed er styrelsen blot en tredjedel gennem sagsbehandlingen af vurderinger fra 2020, og den har endnu ikke taget hul på vurderinger fra 2022.

Vurderingerne fra 2020 danner grundlag for at vurdere, om danskere har betalt for meget i skat, mens 2022-vurderingerne er udregningsgrundlag for vurdering af boligskat fra 2024.

Lange udsigter for udlejere

Det er ikke kun ejere af privatboliger, der må væbne sig med stor tålmodighed, når det gælder ejendomsvurderingerne. Problemstillingen rammer også udlejerne, der tidligst kan forvente, at vurderinger af udlejningsejendom lander i 2025.

Ventetiden og usikkerheden er skadelige for ejendomsinvestorer, og det er allerede meget problematisk, at dækningsafgiften, der er en særskat, opkræves allerede nu – på baggrund af en stadig ukendt offentlig vurdering. Det fortæller Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, og han fortsætter:

”Ejere af udlejningsejendom opkræver allerede nu dækningsafgiften som en acontoskat, da man ikke kender den offentlige vurdering. Det betyder massevis af efterreguleringer og tungt og vanskeligt arbejde for udlejerne, når den endelig offentlige vurdering tidligst lander i 2025.”

Han peger på, at det vil ramme både mindre og større erhvervslejere med stor kraft, når den endelige offentlige vurdering foreligger:

 ”Der vil være tabere og vindere i skattelotteriet om dækningsafgiften, da der ingen indfasning er på særskatten,” siger Morten.

Potentiel milliardregning på vej

Thomas Booker, advokat og partner i Horten, udtaler til Børsen, at udgifterne til manuelle kontroller af ejendomsvurderinger ifølge hans estimater kan løbe op i mindst 1,4 mia. Beløbet kan blive betydeligt højere, fordi det er bunken med forholdsvis lette sager, der er håndteret først.

Hverken Thomas Booker eller Per Nikolaj Bukh udtrykker optimisme, når der gælder en kortsigtet løsning. De forventer begge, at det kan have lange udsigter, før udgifterne til manuelle kontroller for alvor falder.

Det sker