/ Nyheder / Topmøde samlede branchen til netværk og debat

Topmøde samlede branchen til netværk og debat

ESG, bæredygtighed, et hedt politisk klima efter valget og en temperatur på økonomien var på programmet, da EjendomDanmark blændede op for topmødet EJENDOM2022 i Tivolis Congress Center.

Af

Ejendomsbranchen var i begyndelsen af november samlet til topmødet EJENDOM2022. Foto: Jeppe Carlsen.

Knap 300 aktører havde fundet vej til branchens årlige topmøde, hvor temaet var ESG og bæredygtighed. Henrik Dahl Jeppesen, formand for EjendomDanmark, kickstartede topmødet med et spørgsmål:

”Hvorfor skal vi bruge en dag sammen? Det skal vi for at få inspiration, dele viden og refleksioner. Vi er en professionel branche, der tager et stort ansvar, og vi skal blive bedre til at fortælle om alt det gode, vi gør. Årets tema – ESG – er noget, der skaber udfordringer, forandringer, men også forretningsmuligheder.” 

Det handler om mennesker

Med rammerne sat og ESG på dagsordenen var Mathieu Elshout, head of Sustainability & Impact Investing i Patrizia, den første taler på scenen.

Her gav han tilskuerne et indblik i, hvordan virksomheden har implementeret en ESG-baseret forretningsgang i alle virksomhedens lag. 

Han pointerede, at det naturligvis handler om at få ESG-tankegangen ind i strategier og processer, men at det vigtigst af alt handler om mennesker, hvis man vil lykkes. 

“Den fulde organisation skal involveres i arbejdet,” slog Mathieu Elshout fast. 

Han gjorde det ligeledes klart, at man i fremtiden vil opleve et øget politisk pres og være udsat for endnu mere regulering, hvis ikke man energieffektiviserer sine bygninger. 

Benspænd for bæredygtige investeringer?

På topmødet blev eventuelle benspænd for bæredygtige investeringer også vendt. Blandt andet var en ny vejledning fra Finanstilsynet til debat. En vejledning, der rådgiver banker og realkreditinstitutter til at være forsigtige ved finansiering af kunders udlejningsejendomme og ejendomsprojekter. Klaus Kristiansen, direktør fra Realkredit Danmark, og Peter Lilja, CEO fra Heimdal Nordic, debatterede, om vejledningen risikerer at mindske muligheden for at foretage bæredygtige investeringer.

”Renterne var lave, måske endda negative, da vejledningen blev skrevet. Når ønsket har været at bremse op i de gode tider, er det måske også værd at fjerne reguleringen, når tiderne ændrer sig. Reglerne risikerer at kvæle den investeringslyst, der trods alt stadig er derude,” sagde Klaus Kristiansen.

Peter Lilja supplerede:

”At markedet står stille, skyldes primært, at aktørerne lige skal finde ud af, hvor ejendomsmarkedet er i øjeblikket. Men selvfølgelig udgør vejledningen en form for benspænd.” 

Begge var enige om, at investerings- og finansieringsbehovet bliver enormt de kommende år i både Danmark og Europa, hvis ejendomsbranchen skal nå i mål med den grønne omstilling.

Branchen kan gøre en forskel 

Under overskriften “Affordable Housing” kunne topmødedeltagerne høre om den velgørende forening Real Care, hvor ejendomsbranchens ressourcer og forpligtende samarbejde bidrager til socialt bæredygtige projekter, som skaber trygge rammer og social retfærdighed for udsatte børn og unge. 

Direktør og stifter af Real Care Line Skovfred fortalte blandt andet om Joannahuset, som er et krisecenter for børn og unge, der yder rådgivning, omsorg og akut husly. Her har ejendomsvirksomhederne, der er partnere, bidraget til synlighed, flere varme hænder, og at flere børn og unge kender til tilbuddet.  

Mulighederne for at arbejde med bæredygtighed gav Lærke Hein fra NREP ligeledes deltagerne et indblik i. Hun fortalte om nogle af NREP’s projekter såsom Tunnelfabrikken, Jernbanebyen – og Hjem til alle-alliancen, som har til formål at udrydde hjemløshed. 

Hun slog fast, at alt peger på, at et sted at bo er afgørende for at hjælpe mennesker på kanten af samfundet.

Politisk temperaturmåling

Efter frokost og netværk var det igen tid til at være lutter øren, da politisk kommentator Noa Redington gik på scenen og tog temperaturen på dansk politik i kølvandet på folketingsvalget. 

“Hvad var egentlig budskabet fra vælgerne?” var det første spørgsmål, han stillede sig selv og efterfølgende besvarede:

“Regeringen tabte, for de tabte flertallet, men Socialdemokratiet vandt. Det var budskabet.”

Han delte sine refleksioner over forskellige regeringskonstellationer, og afslutningsvis hvad han mener er ejendomsbranchens fordele og udfordringer i en ny politisk virkelighed.

Hvor fordelen er, at der vil være en anden form for lydhørhed over for erhvervslivet, fordi økonomien og beskæfti­gelsen er gået i stå, er ejendomsbranchens udfordring, at den risikerer at blive den politiske prygelknabe.

Beskatning af fast ejendom

Skat på ejendomme var også til debat. Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet lagde ud med at sætte et par ord på AOM-modellen, der lægger op til, at værdien af erhvervsgrunde fastsættes med udgangspunkt i handler med ejerboliger og boliggrunde. En arbejdsgruppe er i øjeblikket ved at revurdere, om det er den rette model.

”Politikerne vil gerne have undersøgt, om andre modeller kommer tættere på,” sagde Peter Birch Sørensen, der er formand for arbejdsgruppen.

Også lagerskat blev vendt i debatpanelet.

”På Christiansborg blandes formue, drift og likviditet sammen. Det rokker ved en hårfin balance. At drifte en ejendom kræver blandt andet penge til vedligehold og energirenovering. Lagerskatten er en historisk fejltagelse og tackler hele den grønne omstilling af ejendomsbranchen,” sagde Kristian Krogh, CEO i Thylander.

Gode tider ovre? 

Sidste oplægsholder på topmødet var nationalbankdirektør Lars Rohde. Han tegnede et dystert billede af den økonomiske situation, som stadig er præget af pandemi og nu også Ruslands invasion af Ukraine. 

”Jeg håber ikke, jeg får ret, når jeg siger, at årene 1990-2020 vil blive de fredelige år, vi kan se tilbage på.”

De næste par år vil ifølge Lars Rohde byde på begrænset vækst og fortsat høje prisstigninger. Også selvom det lykkes at dæmpe inflationen. 

”Vi forventer, at inflationen kommer ned på 2,0 procent i 2024 – men prognosen er forbundet med stor usikkerhed.”

I 2022 er det blevet dyrere at købe bolig, og samtidig er prisfald uden for de større byer begyndt at vise sig. 

”Boligmarkedet er i modvind, og handelsaktiviteten er bremset op,” sagde Lars Rohde og fortsatte: 

”Vi følger også udviklingen for erhvervsejendomme. Men her ringer ingen alarmklokker. Det er mit indtryk, at det går særligt godt for logistik- og kontorejendomme.” 

Efter de mange spændende oplæg og debatter var der netværk og vin.