/ Nyheder / Topmøde samlede branchen til netværk og debat

Topmøde samlede branchen til netværk og debat

ESG, bæredygtighed, et hedt politisk klima efter valget og en temperatur på økonomien var på programmet, da EjendomDanmark blændede op for topmødet EJENDOM2022 i Tivolis Congress Center.

Af

Branchen samledes til årets topmøde.

Ved årets topmøde EJENDOM2022 var der fokus på ESG og bæredygtighed. Henrik Dahl Jeppesen, formand for EjendomDanmark, kickstartede topmødet med et spørgsmål: 

”Hvorfor skal vi bruge en dag sammen? Det skal vi for at få inspiration, dele viden og refleksioner. Vi er en professionel branche, der tager et stort ansvar, og vi skal blive bedre til at fortælle om alt det gode, vi gør. Årets tema – ESG – er noget, der skaber udfordringer, forandringer, men også forretningsmuligheder.”  

Det handler om mennesker 

Med ESG på dagsordenen var Mathieu Elshout, head of Sustainability & Impact Investing i Patrizia, den første på scenen. 

Han fortalte, hvordan virksomheden har implementeret en ESG-baseret forretningsgang i alle virksomhedens lag. Han pointerede, at det vigtigst af alt handler om mennesker, hvis man vil lykkes, og gjorde det klart, at man i fremtiden vil opleve et øget politisk pres og være udsat for endnu mere regulering, hvis ikke man energieffektiviserer sine bygninger.  

Benspænd for bæredygtige investeringer? 

En ny vejledning fra Finanstilsynet rådgiver banker og realkreditinstitutter til at være forsigtige ved finansiering af kunders udlejningsejendomme og ejendomsprojekter. Dét debatterede Klaus Kristiansen, direktør fra Realkredit Danmark, og Peter Lilja, CEO fra Heimdal Nordic.

”Renterne var lave, måske endda negative, da vejledningen blev skrevet. Når ønsket har været at bremse op i de gode tider, er det måske også værd at fjerne reguleringen, når tiderne ændrer sig. Reglerne risikerer at kvæle den investeringslyst, der trods alt stadig er derude,” sagde Klaus Kristiansen, direktør fra Realkredit Danmark. 

Begge var enige om, at investerings- og finansieringsbehovet bliver enormt de kommende år, hvis ejendomsbranchen skal nå i mål med den grønne omstilling. 

Branchen kan gøre en forskel  

Under overskriften “Affordable Housing” kunne deltagerne høre om den velgørende forening Real Care samt NREPs socialt bæredygtige arbejde. 

For begge gælder det, at ejendomsbranchens ressourcer og samarbejde bidrager til de socialt bæredygtige projekter, der skaber trygge rammer og social retfærdighed for udsatte.

Lærke Hein fra NREP slog fast, at alt peger på, at et sted at bo er afgørende for at hjælpe mennesker på kanten af samfundet. 

Politisk temperaturmåling 

Efter frokost gik politisk kommentator Noa Redington på scenen, og delte sine refleksioner over forskellige regeringskonstellationer, og hvad han mener, er ejendomsbranchens fordele og udfordringer i en ny politisk virkelighed. 

Hvor fordelen er, at der vil være en anden form for lydhørhed over for erhvervslivet, fordi økonomien og beskæftigelsen er gået i stå, er ejendomsbranchens udfordring, at der er en risiko for at blive den politiske prygelknabe. 

Beskatning af fast ejendom 

Skat på ejendomme var også til debat. Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut fortalte om AOM-modellen, der lægger op til, at værdien af erhvervsgrunde fastsættes med udgangspunkt i handler med ejerboliger og boliggrunde.

Han forklarede, at en arbejdsgruppe netop revurderer, om modellen er den rette, samt om markedsdata kan anvendes for at få en højere grad af præcision.  

Også lagerskat blev vendt i debatpanelet. 

Gode tider ovre?  

Sidste oplægsholder var nationalbankdirektør, Lars Rohde. De næste par år vil byde på begrænset vækst og fortsat høje prisstigninger – også selvom det lykkes at dæmpe inflationen, lød det fra ham.  

I 2022 er det blevet dyrere at købe bolig, og samtidig er prisfald uden for de større byer begyndt at vise sig.  

”Boligmarkedet er i modvind og handelsaktiviteten er bremset op,” sagde Lars Rohde og forsatte:  

”Vi følger også udviklingen for erhvervsejendomme – noget der tog livet af mange mindre og mellemstore pengeinstitutter under finanskrisen. Men her ringer endnu ingen alarmklokker. Det er mit indtryk, at det går særligt godt for logistik- og kontorejendomme.”  

Læs den fulde reportage fra Ejendom2022, når magasinet Ejendom udkommer senere på måneden.