/ Nyheder / Swap-lån i andelsboligforeninger

Swap-lån i andelsboligforeninger

Kommentar til artikler i Børsen den 22. april 2021 om værdiansættelse af renteswaps i andelsboligforeninger

Af

Andelsboligforeninger og swaplån. Foto: alxpin, iStock

Der har været meget polemik om værdiansættelsen af swaplån i andelsboligforeninger, siden erhvervsministeren i efteråret i et svar til Folketingets erhvervsudvalg udtalte, at værdien af swap-lån i erhvervsvirksomheder skal opgøres efter de internationale regnskabsstandarder i IFRS 13. 

Erhvervsstyrelsen slog i en skriftlig udtalelse den 31. marts 2021 fast, at andelsboligforeninger uændret kan værdiansætte swaplån efter den simple opgørelse udleveret af banken eller realkreditinstituttet. 

Læs udtalelsen her.

Se Erhvervsstyrelsens vejledning her.

Læs Erhvervsstyrelsens baggrundsnotat her.

Anbefaling

I en række artikler i Børsen den 22. april 2021 er det beskrevet, at andelsforeninger med dårlig økonomi i stedet kan vælge at værdiansætte sine swaplån under hensyn til den forhøjede kreditrisiko for foreningens långivereDenne tilgang vil teknisk set kunne medføre en forøgelse af egenkapitalen og dermed andelskronen. 

Der er EjendomDanmarks anbefaling, at andelsboligforeninger værdiansætter sine swaplån efter den simple opgørelse udleveret af banken eller realkreditinstituttet og ikke under hensyn til sin dårlige økonomi. Det skyldes særligt følgende forhold: 

  • En andelsboligforening, som værdiansætter sine swaplån under hensyn til sin dårlige økonomi, skal i årsrapporten redegøre herfor. Vi forventer, at banker vil fraråde sine kunder at købe en andel i en forening med så dårlig økonomi, at der er grundlag for en nedskrivning af swaplån. 
  • Det er bestyrelsens ansvar, at værdiansættelsen af lånene sker retvisende. De enkelte bestyrelsesmedlemmer risikerer derfor personligt erstatningsansvar over for en køber af en andelslejlighed. 
  • Foreningens revisor risikerer erstatningsansvar over for en køber af en andelslejlighed, hvis der er faglige fejl i den komplicerede værdiansættelse. 
  • Foreningens administrator risikerer erstatningsansvar over for en køber af en andelslejlighed, hvis køber ikke oplyses tilfredsstillende om værdiansættelsen. 
  • Ved vurdering af muligt erstatningsansvar skal man holde sig for øje, at køber er forbruger og ikke kyndig regnskabsbruger. Henset til formålet med en ændret værdiansættelse og den konkrete risiko for køberne af andelsboligekan ansvarsvurderingen være streng. 

Hør mere om andelsboligforeninger

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.