/ Nyheder / “Skal vi i mål med den grønne omstil­ling, skal vi ikke bare opsætte høje ambitioner” 

“Skal vi i mål med den grønne omstil­ling, skal vi ikke bare opsætte høje ambitioner” 

Ejendomsbranchens ambitioner for den grønne omstilling er afgørende, men de kan ikke stå alene. En grønnere fremtid kræver også handling. Sådan lyder det fra adm. direktør, Peter Stenholm, i et debatindlæg.

Af

“Vi bør ikke indføre krav, der utilsigtet skaber større udfordringer, end de skal løse,” lyder budskabet i modsvaret fra adm. direktør, Peter Stenholm.

Danmark skal nedbringe sit klimaaftryk. Det er hverken en nyhed eller en overraskelse. Dog er vi nødt til løbende at tage livgreb om udfordringen, hvis vi skal realisere både 70 pct. målsætningen i 2030, og en ambition om at nå et klimaneutralt samfund i 2050.

Her har ejendomsbranchen en særlig forpligtigelse til at gå forrest, da 40 pct. af vores energibaserede CO2-udledning stammer fra de bygninger, hvor vi bor og går på arbejde.

Det er en forpligtelse, som vi i ejendomsbranchen hilser velkommen, og vi er allerede godt i gang.

Stadig flere ejendomsejere investerer i dag i at klimarenovere deres ejendomme, og på den måde er de med til at tage deres del af ansvaret for at nedbringe vores fælles klimaaftryk.

Men selvom vi er godt i gang, skal vi forsat gøre mere for at nå i mål.

Desværre er der stadig en række barrierer for, at vi kan tage det næste skridt imod en bæredygtig fremtid for ejendomsbranchen.

En række af dem er bundet i regulering og lovgivning, andre handler om mulighederne for at finde finansiering til at gennemføre omstillingen.

Vores fælles opgave er derfor både at identificere barriererne og samtidig finde ud af, hvordan vi kan bryde dem ned. Ét arbejde, vi hos Ejendomdanmark (også) er godt i gang med.

Gør det nemt at være grøn

Der er mange steder at tage fat. Men et godt startsted er, hvis vi kigger nærmere tilgængeligheden af forsyningsdata. For hvor data om elforbrug i dag er detaljerede og nemt tilgængelige, så halter data om varme, vand og køling efter.

Disse data er afgørende. Både når man planlægger de mest effektive investeringer, og når man forsøger at optimere sin drift.

Uden data bliver det et skud i tågen, om udskiftning af samtlige vinduer i ejendom er et økonomisk plus for både klimaet og ejendommens økonomi.

Derfor bør data være frit tilgængelige for både beboere og ejere – og i en form, så vi ikke går på kompromis med alles tryghed for brugen af data.

Fokus på balancen

Udover barriererne, er vi også nødt til at tage mere grundlæggende diskussioner om, hvordan vi ønsker den bæredygtige omstilling.

Skal vi have hele landet med, så kan vi ikke vende det blinde øje til, at der er forskel på at finansiere ejendomsrenoveringer i Nørre Nissum og i København.

Men hvor værdien af en ejendom i centrum af vores hovedstad er steget markant de seneste 30 år, så er historien ikke den samme i vores landområder. Vi skal prioritere udvikling i hele landet, hvis den grønne omstilling ikke skal blive motorvej for øget urbanisering.

Meget mere på vej

Diskussionen om tilgængeligheden af forsyningsdata og forskellen på land og by er blot to af en række centrale dilemmaer, når vi omstiller ejendomsbranchen mod en mere bæredygtig fremtid.

Ude i virkeligheden rummer bæredygtig omstilling mange aspekter: Her handler det også om forholdet imellem lejer og udlejer, om økonomien i den grønne omstilling, om de juridiske benspænd for opsætning af solceller og meget mere.

For skal vi i mål med den grønne omstilling, skal vi ikke bare opsætte høje ambitioner.

Vi skal også sammen finde konkrete løsninger på de mange dilemmaer, der er forbundet med at omstille et både gammelt og stort erhverv – der ofte er støbt stærkt i vores danske muld.

I ejendomsbranchen er vi klar til at tage ansvar. For alles fremtid.

Debatindlægget er oprindelig bragt hos Børsen d. 23.11.23

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.