/ Nyheder / Regulering af husleje i en tid med høj inflation

Regulering af husleje i en tid med høj inflation

Priserne stiger, og derfor er reguleringen efter nettoprisindekset også højere, end den har været i mange år. Metoden er dog lavet for at beskytte lejer og samtidig tage hensyn til udlejers udgifter.

Af

I flere lejemål reguleres huslejen efter nettoprisindekset. Foto: jacoblund, istock

Madolieudgiften har taget et gevaldigt nøk opad, byggematerialerne har gjort det samme, og energipriserne er også kun gået op. Alt det er faktorer, der påvirker de samlede prisstigninger.

Det har også betydning for alle de boliglejemål, hvor der er indgået en aftale mellem lejer og udlejer om at regulere lejen efter nettoprisindekset. Reguleringen foretages én gang årligt på et aftalt fast tidspunkt, der ofte ligger i det første halvår. Flere af dem reguleres derfor i disse måneder, hvor der i forvejen er et stort fokus på prisstigninger: 

“Det er klart, at det kan virke voldsomt og komme overraskende, når der i år er større procentvise stigninger, end man har oplevet i mange år. Der er meget fokus på prisstigninger for tiden, og det kan naturligt nok give henvendelser fra lejere, der har spørgsmål,” siger juridisk direktør Lena Hartmann og fortsætter: 

“Her er det vigtigt at huske på, at nettoprisregulering rent faktisk er en måde at skabe sikkerhed og balance ved at begrænse potentielle lejestigninger til den udvikling der ses i nettoprisindekset og samtidig sikre sammenhængen til udlejers stigende udgifter. Derfor ser vi heller ikke så ekstreme stigninger på selve lejen, som der ses på fx el.”

Stigende udgifter

Netop udgifterne er et væsentligt aspekt at huske på, mener Lena Hartmann. Som udlejer oplever man også, at ens egne udgifter stiger, og det er der taget højde for i lejelovgivningen, der i alle former for lejeforhold giver mulighed for at kunne regulere lejen.

I 2015 blev muligheden for at aftale nettoprisregulering udvidet til at omfatte flere typer lejeforhold, hvor nettoprisreguleringen fremover skulle erstatte trappelejen, der gjorde det muligt at opkræve på forhånd aftale faste stigninger – uanset om de svarede til prisudviklingen eller ej.  

“Priserne stiger og det kan vi ikke gøre så meget ved, men en god vej for alle, der gerne vil begrænse de stigende prisers betydning for egen økonomi, er at tænke over ens forbrug. Jo lavere forbrug af fx strøm, jo lavere stigninger er der på elregningen,” siger Lena Hartmann.

Det sker hos EjendomDanmark

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.