/ Nyheder / Regningen fra Arne rammer klima, bykerner og vækst

Regningen fra Arne rammer klima, bykerner og vækst

Af

Af Jannick Nytoft, adm. direktør

Arne og hans kolleger skal have mulighed for tidligere pension, men regeringens forslag til at betale regningen vil betyde færre og dyrere boliger i byerne til Arnes børn og børnebørn.

Regeringen foreslår – ud over en skat til finanssektoren og en ekstra regning til virksomhedsinvestorer – at man løbende beskatter værdien af ejendomme med f.eks. kontorer, butikker og lejelejligheder med en ny lagerskat. Det er vel at mærke, mens ejendommen hverken er købt eller solgt. Den skat skal give en lille milliard om året til Arne og hans kolleger.

En sådan skat vil betyde faldende værdier på ejendomme og gøre det mindre attraktivt at bygge nye boliger. Det er skidt, fordi vi har brug for de boliger – ikke mindst i København, hvor man har lovet 60.000 nye boliger de kommende år. Øgede skatter gør det mindre attraktivt at investere og vil derfor betyde færre arbejdspladser og desværre nok også færre klimainvesteringer. Endeligt kan det give den udfordring, at øgede skatter typisk væltes over på lejerne, hvilket er aftalen i mange erhvervslejemål. Det kan betyde dyrere produkter til forbrugerne i sidste ende.

Kom på kursus

Samtidig vil en sådan løbende lagerbeskatning uden tvivl gøre mest ondt på de små og mellemstore virksomheder. Ud over mere administration betyder lagerskatten nemlig, at begrænset likviditet i hånden i værste fald kan betyde, at ellers sunde ejendomsvirksomheder bliver pressede på deres overlevelse eller tvunget til at sælge.

Og så bliver vi nødt til at spørge os selv, om flere skatter på ejendomme virkelig er den bedste og mest sikre vej til fair og forståelige skatter. Vi har i dag et vurderingssystem, som er ude af drift på 8. år, og det nye system er udskudt ad flere omgange. Er flere skatter baseret på et system, som vi ikke kender endnu, virkelig vejen frem?

Problemet for regeringen er selvfølgelig, at der ikke er noget kvikfix til at betale for de tidlige pensioner. Vi håber inderligt, at der i forhandlingerne vil være sprækker af fornuft, som kan finde en bedre finansiering til pensionsformålet.

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i Børsen den 19. august 2020.