/ Nyheder / Regeringsforslag er en buket med tidsler

Regeringsforslag er en buket med tidsler

Det er sund fornuft at sikre et større arbejdsudbud i en tid, hvor erhvervslivet skriger på hænder. Men desværre er regeringens udspil ” Danmark kan mere” en buket med tidsler. Det mener EjendomDanmark og DSK.

Af

Foto: Jens Rosenfeldt/ EjendomDanmark

Af Jannick Nytoft, adm. direktør EjendomDanmark og John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd.

Det er sund fornuft at sikre et større arbejdsudbud i en tid, hvor erhvervslivet skriger på hænder. Men desværre er regeringens udspil “Danmark kan mere” en buket med tidsler.

Blandt andet vil regeringen forringe afskrivningsmulighederne for erhvervslivet på fx butiks-, produktions-, logistik-og hotelejendomme. En ekstrabeskatning, som vil skade væksten, investeringslysten og forringe det arbejdsudbud, som regeringen ellers vil øge.

Beskatningen er teknisk, men reel, og betyder, at en bygning fremover først er fuldt afskrevet efter 33 år frem for de nuværende 25 år. Det vil de gøre ved at reducere afskrivningssatsen fra fire procent til tre procent, altså en forringelse på 25 procent.

Det er svært at se logikken i forslaget. Regeringen mener, at forringelsen fra 25 til 33 år afspejler en ejendoms reelle forringelse, men netop den type ejendomme er udsat for stor slitage og nedslidning. Det er ganske urimeligt at forringe afskrivningen så drastisk og på den måde pålægge erhvervslivet en ekstra regning på ca. 650 mio. kr. om året.

Ud over det daglige slid er der et stadig større krav til bygninger i forhold til den grønne omstilling. Det vil betyde, at der fremadrettet også stillet større krav til ejendomsinvesteringer. For at reducere miljøbelastningerne, kræves der ofte avanceret og dyr teknologi, der skal indbygges i driften. De investeringer vil blive vanskeligere med en forringelse af afskrivningsmulighederne.

Forslaget strider samtidig mod de fælles EU-anbefalinger om, at ”industribygninger og -strukturer afskrives over 25 år” – altså svarende til de nuværende danske regler.

Dårligere afskrivningsmuligheder betyder færre investeringer, og mindre investeringslyst forringer jobskabelsen – og det var vel ikke meningen med udspillet? For detailhandel og en lang række andre ejendomme vil forslaget have konsekvenser for både omsætteligheden og værdien af bygninger. Ejendomme, hvor banker og realkreditinstitutter allerede i dag finder det svært at stille med finansiering.

Lovforslaget trækker derfor på alle måder i den gale retning.

Debatindlægget er første gang bragt i Børsen den 6. oktober 2021.