/ Nyheder / Ramt hårdt af nedlukninger – sådan går det

Ramt hårdt af nedlukninger – sådan går det

Butikkerne i de danske shoppingcentre har kæmpet hårdt for overlevelse. Nu lysner det, viser ny opgørelse. EjendomDanmark advarer dog om, at der stadig er stor pukkel med fra krisen.

Af

Foto: Jens Rosenfeldt/ EjendomDanmark

Nedlukningerne var hårde for særligt butikkerne. Særligt dem, der lå i et center, kæmpede for at klare sig gennem krisen. Det ses også sort på hvidt i en opgørelse fra EjendomDanmark.

”Butikkerne i centrene var lukket ned længere tid end butikkerne på gågaden. Det var der en indbygget uretfærdighed i, og vi kan se, at en sådan nedlukning har stor betydning,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Centerbutikkernes restancer har hele vejen igennem krisen ligget på et højere niveau, end deres pendanter langs de danske gader. Det gjaldt også i juni, hvor centerbutikkerne havde restancer for 7,3 procent, mens det for gadebutikker var 3 procent – begge dele er dog faldet siden genåbningen.

De højere restancer i centrene ses på trods af, at der fra centerejernes side blev gjort meget for at lette byrden for deres butikker:

”Nedlukningerne har ramt økonomisk hårdt, og det har vi hele tiden kunnet se. Det er tydeligt, at centrene i særlig høj grad har kæmpet for at bevare deres butikker. Respekt for det. Men det er også vigtigt, at vi nu som samfund prioriterer at give ejere og erhvervslejere gode muligheder for at komme på fode igen,” siger Jannick Nytoft, der peger på, at mange kommuner med fordel kan eftergive, udskyde, sænke eller fjerne dækningsafgiften for at give erhvervslivet bedre vilkår i en svær periode.

Lokale løsninger

Restancerne toppede i april 2021. Her nåede butikkerne samlet op på at skylde 2.8 mia. kr. i restance. For centerbutikkerne var det 13,9 procent, mens det for gadebutikkerne var 6,2 procent.

”Der er fra første dag fundet lokale løsninger, og det er vigtigt for ejerne at bevare deres gode lejere. Derfor har man også strakt sig langt ude i virkelighedens verden. Det betyder bare ikke, at det ikke på et tidspunkt skal vende tilbage til normale tilstande. Det er nødvendigt. Og her må vi som samfund så bakke op om erhvervslivet, der har trukket en stor byrde siden marts 2020. Derfor er det vigtigt, at vi går i dialog om, hvilke tiltag der kan blive gennemført,” siger Jannick Nytoft.

I juni måned er restancerne generelt på 2,4 mia. kr. Det er det laveste niveau siden marts 2020 – lige før coronakrisens begyndelse. Da restancerne toppede i april 2021, var de på 4,5 mia. kr.