Mange boligsøgende har allerede mærket det. Nu bekræfter en ny rapport fra EjendomDanmark, at det faktisk er sværere end nogensinde før at finde en privat lejebolig.
Ifølge rapporten er den landsdækkende boligtomgang, der beskriver omfanget af ledige lejeboliger, nu nede på 2,3 procent. Det sker efter et fald på 1,2 procentpoint alene det seneste år og markerer det laveste niveau, der nogensinde er målt.
”Den historisk lave andel af ledige lejeboliger viser, at lejeboligen står stærkt side om side med andre boligformer. Det er især udviklingen i København og Aarhus, der driver faldet. Og samtidig er det et udtryk for, at der er en bunden opgave i at sikre boliger nok i fremtiden,” siger Peter Stenholm, adm. direktør, EjendomDanmark.
Organisationen har siden 2014 opgjort tomgangen, og den gennemsnitlige boligtomgang ligger på 3,5 procent.
København og Aarhus puster særligt til udviklingen
I Region Hovedstaden er tomgangen nu nede på 1,9 procent, blandt andet som følge af markant færre ledige boliger i Indre København. I Region Midtjylland er tomgangen opgjort til 1,7 procent, mens den i Aarhus alene er helt nede på 1,4 procent.
”Trods geopolitisk og økonomisk usikkerhed og nye ejendomsskatter fortsætter priserne på ejerboliger med at stige. Det gør lejeboligen til et attraktivt valg for mange – ikke kun fordi den ofte er mere tilgængelig prismæssigt, men også fordi den tilbyder fleksibilitet og frihed,” siger Bjarke Roed-Frederiksen, der er cheføkonom hos EjendomDanmark.
Understreger behov for flere boliger
Ifølge Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark, bør udviklingen give anledning til at se nærmere på boligudbuddet i de større byer:
”Den høje efterspørgsel på både ejer- og lejeboliger vidner om, at mange danskere gerne vil bo i de større byer, og at mange kan og vil acceptere en større boligudgift mod at bo mere centralt,” siger han og fortsætter:
“Ifølge Københavns Kommune vil der frem mod 2060 være behov for op mod 80.000 nye boliger, hvis befolkningstilvæksten fortsætter som forventet. Når tomgangen samtidig er helt i bund, siger det sig selv, at der skal bygges mere. Derfor bør kommunerne finde værktøjskassen frem – for eksempel ved at gøre det lettere at omdanne erhvervslokaler til boliger eller tage tomme loftsrum i brug.”
Du kan se rapporten her: