/ Nyheder / Politik og grøn omstilling på dagsordenen

Politik og grøn omstilling på dagsordenen

Samtidig med at adskillige fly var under indflyvning, indfandt ejendomsbranchens aktører sig til den årlige generalforsamling på Hotel Clarion i Københavns Lufthavn. På programmet var blandt andet politiske indlæg fra Altinget og Liberal Alliance og en temperaturmåling på ejendomsmarkedet.

Af

Mange af EjendomDanmarks medlemmer havde fundet vej til den årlige generalforsamling.

Rekord mange medlemmer var mødt op til EjendomDanmarks årlige generalforsamling og landsmøde. Her gav stærke profiler blandt andet deres syn på politik og økonomi.

Spot på Folketinget

Jakob Nielsen, chefredaktør og Esben Schjørring, politisk redaktør fra Altinget rundede de mest aktuelle sager fra Borgen, hvor blandt andre Jon Stephensen (M) fik en tur i manegen.

”Hvorfor er han ikke blevet ekskluderet? Det er af politiske hensyn. Moderaterne vil gerne beholde hans mandat i Folketinget,” sagde en oplagt Esben Schjørring.

Også de nye politikere i Folketinget, som er kommet ind efter valget, fik et par ord med på vejen.

”Vi lever i en tid, hvor der hele tiden kommer nye partier og uprøvede folketingsmedlemmer til. Jeg mener, det er sundt og positivt, at vi ikke kun har levebrødspolitikere siddende. Dog kan Lars Løkke måske nemmere snøre de nye end dengang, hvor de havde mere erfaring,” sagde Jakob Nielsen.

De to redaktører havde sendt en skål rundt blandt publikum, der kunne komme med input til, hvilke politiske emner, der skulle på dagsordenen. Der blev derfor også talt ejendomsvurderinger, minksagen, den grønne omstilling og om den nye regering og dens levetid.

”Hvis regeringen ikke fungerer, kan statsministeren træde tilbage og sige, vi gør noget andet. Men forudsat at regeringen ikke kører død i dårlige meningsmålinger, dårlig opbakning og omtale, så tror jeg snildt, den kan sidde i to et halvt år,” sagde Jakob Nielsen.

Opbrud i dansk politik?

Også Alex Vanopslagh, partileder ved Liberal Alliance, var på dagens program, og han lagde ud med at give en status på dansk politik.

”Vi er i en enorm uforudsigelig og spændende situation. Dels har vi den første flertalsregering i 30 år og en regering med Socialdemokratiet og Venstre i samme regering. Det har vi ikke har set siden slut 70’erne. Er det et opbrud i dansk politik – eller en parentes i danmarkshistorien? Det er ikke til at fælde dom endnu, men man kan godt have en tvivl om, hvorvidt det bliver en succes,” sagde han og fortsatte:

”Det er ikke holdbart på den lange bane, når partierne ikke deler et værdimæssigt fællesskab. Jeg tror, det kommer til at gøre for ondt både på S og V, og jeg tror ikke, de vil have lyst til at fortsætte i det arbejdsfællesskab. Derfor tror jeg, det bliver et kortvarigt fænomen, inden blokkene genopstår.”

Regeringen skulle dog ind til videre have stor ros for at fjerne lagerbeskatningen, mente Alex Vanopslagh. Han så nu også gerne, at regeringen begynder at tage hånd om manglen på arbejdskraft.

Partilederen lagde også op til dialog. Blandt medlemmerne var der blandt andet behov for at vide, hvor LA står om to år. Er I på vej mod et mere mildt, borgerligt parti, lød et spørgsmål fra salen.

”Jeg har ikke behov for at ændre Liberal Alliances politik for at favne bredere, men vi skal selvfølgelig tænke over vores form og stil. Vi vil ikke gå på kompromis med hvad som helst, og vi vil ikke i regeringen for enhver pris. Vi er et indflydelsesparti, der godt tør tage svære beslutninger, når vi mener, de trækker i den rigtige retning. Men vi skal også opdrage vores vælgere til, at det rent faktisk er okay at gå på kompromis en gang imellem,” afrundede han.

Høje renter bekymrer

Kamilla Hammerich Skytte, CEO fra Realkredit Danmark, stod for den økonomiske temperaturmåling og havde to punkter på dagsordenen: Situationen på boligmarkedet og udfordringer i ejendomsbranchen. Hun ytrede særlig bekymring over de fortsat høje renter.

”Inflationen lægger sig ikke helt så hurtigt, som man ellers havde forestillet sig i løbet af sidste år. Vi ser ind i det, der hedder high for longer – altså høje renter i længere tid, end vi havde håbet på.”

I takt med at renterne er steget, må branchen også forvente, at afkastkravene vil stige fremadrettet. Og højere afkastkrav er ensbetydende med lavere ejendomsværdier.

”Vi har nok fået priset vores guld for dyrt. Vi har fået konkurreret afkastet ned på især de allerbedste ejendomme i fx Aarhus og København. Det er især på disse ejendomme, vi tror, der kunne være en korrektion. Det er måske ikke så opmuntrende,” sagde hun.

Kamilla Hammerich Skytte rundede også de kommende udfordringer med at sætte turbo på den grønne omstilling.

”Vi glæder os rigtig meget til at indgå samarbejde med jer i ejendomsbranchen, og finde ud af, hvordan vi honorerer fremtidens krav på det her område i fællesskab. Blandt andet skal vi finde gode løsninger på, hvordan vi renoverer bygningsmassen, så vi ikke hele tiden bygger nyt,” sluttede hun.

Arrangementet blev traditionen tro afrundet med vin og netværk.