/ Nyheder / Nytænkende samarbejdsaftale skal reducere hjemløshed

Nytænkende samarbejdsaftale skal reducere hjemløshed

Et nyt samarbejde mellem Heimstaden Danmark og Odense Kommune skal bidrage til at reducere hjemløshed i kommunen. Der er nemlig brug for de private aktører, når der skal rykkes på hjemløseområdet.

Af

Heimstaden Danmark og Odense Kommune har indgået et nyt samarbejde. Foto: iStock, Westersoe.

I oktober 2023 blev en ny hjemløsereform vedtaget, og med den også ambitionen om at afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark. Men for at det skal lykkes, skal alle aktører bidrage. Det er overbevisningen i Heimstaden Danmark, hvor socialt ansvar er en del af forretningen. Derfor har virksomheden indgået et nyt samarbejde med Odense Kommune, der skal nedbringe antallet af hjemløse i kommunen.

”Vi mener, at en del af det at være professionelle udlejere betyder, at vi skal tage ansvar i de områder, vi arbejder i. Og det har vi en målsætning om, at vi skal gøre på alle markeder, hvor mindst 5 procent af vores lejekontrakter skal være sociale på en eller anden måde. Et af de områder vi særligt har fokuseret på, er hjemløseproblematikken,” fortæller Tina Hansen, Head of Administration i Heimstaden Danmark.

Housing First

Hjemløshed er et problem, der skal løses i fællesskab. Derfor opstod Hjem til Alle alliancen, der er en samling af 22 væsentlige aktører på området, som alle forpligter sig til arbejdet for at stoppe hjemløshed blandt unge med udgangspunkt i Housing First-tilgangen.

”Housing First er en indsats, hvor man kombinerer en egnet og betalbar bolig med den rigtige sociale støtte og adgang til fællesskaber. Dermed går man fra at håndtere hjemløshed til faktisk at løse problemer vedrørende hjemløshed. Erfaring og forskning viser, at 8 ud af 10, der får denne løsning, forbliver ude af hjemløshed,” forklarer Anna Lilje Flyverbom Nordgreen, programchef i Hjem til Alle.

Ifølge Anna Lilje Flyverbom Nordgreen er det primært den almene boligsektor, som er hovedleverandør af betalbare boliger i kommunerne. Men på det seneste har alliancen oplevet stor interesse fra private boligudlejere, der gerne vil være en del af løsningen. Med en bevilling fra Realdania, Dreyers Fond og Bikubenfonden går alliancen derfor aktivt ind og understøtter samarbejder mellem kommuner og private udlejere, der vil engagere sig på hjemløseområdet. En af dem er Heimstaden Danmark.

Et nyt samarbejde

Heimstaden Danmark og Odense Kommunes samarbejde tager udgangspunkt i Housing First-tilgangen. Aftalen indebærer, at Heimstaden Danmark stiller en række boliger til rådighed, som kommunen kan anvise hjemløse borgere eller borgere i risiko for hjemløshed til, mens kommunen blandt andet tilbyder social støtte til borgerne.

”Historisk set har samarbejdet med kommunerne været svære, fordi vi hver især har ting, vi skal rette ind efter, der ikke nødvendigvis stemmer overens. Der har man i Odense fundet en ny form, der gør samarbejdet meget nemmere og tilgængeligt for os,” fortæller Tina Hansen fra Heimstaden Danmark.

Ifølge Odense Kommune var det vigtigt, at aftalen kunne tilgodese alle parter.

”Vi har analyseret og lavet aftaler på alle parametre af samarbejdet, og har sørget for at nedskrive alt, der indgår i den konkrete aftale. Det er alt fra, hvilke betalbare boliger, Heimstaden Danmark kan stille til rådighed, hvilke borgere der er en del af målgruppen, formaliteter omkring indflytning og hvordan vi håndterer og kommunikerer omkring det, som kunne være utrygt eller usikkert fra begge parter” forklarer Tom Pedersen Rønning, boligstrategisk konsulent i Odense Kommune og fortsætter:

”Vi ved, at vi med virksomheder som Heimstaden Danmark arbejder med nogle seriøse boligudlejere, der tager deres del af ansvaret, mens vi tager vores. Den tryghed er vigtig, for at vi alle kan erfare, at samarbejder som disse faktisk er helt udramatiske.”

Tillid skal danne fundamentet

Netop trygheden mellem Heimstaden Danmark og Odense Kommune er også ifølge Tina Hansen helt grundlæggende for aftalen:

”Odense Kommune har været gode til at sikre, at vi har en direkte adgang og kontakt til dem. Det giver også meget tryghed for os, at kommunen står for det sociale arbejde og støtten til borgerne. I bund og grund er aftalen funderet i en tillid, man ikke nødvendigvis kan nedskrive i en kontrakt.”

Udover tillid skabes det godt samarbejde også, når det udspringer af et reelt ønske om at hjælpe.

”Når vi i kommunen skal rykke på hjemløseområdet, så kræver det et godt samarbejde med andre aktører, hvor vi forstår hinanden. Jeg er rigtigt glad for, at vi også får de private udlejere med.  Det er klart, at samarbejdet skal være frivilligt, og heldigvis ser vi her, at de private ønsker at arbejde sammen med byen omkring det at have en social ansvarlig og rummelig by,” siger Christoffer Lilleholt, beskæftigelses- og socialrådmand i Odense.

Det handler om mennesket

I kernen af Housing First og samarbejdet står mennesket. Fordi hvis man skal hjemløshed til livs, må man arbejde med langsigtede løsninger, der hjælper det sårbare menneske ud af sårbarheden.

”Det er veldokumenteret, at Housing First virker. Betalbare boliger og social støtte giver den sårbare mulighed for at genopbygge sit liv og igen blive en del af normalsamfundet. Der er ingen tvivl om, at det virker at tilbyde varige og blivende løsninger,” fortæller Tom Pedersen Rønning fra Odense Kommune.

Netop det aspekt er man i Heimstaden Danmark helt enig i.

”Vi har valgt at sige, at der ikke er nogen begrænsning på lejeperioden. Samarbejdet skal også have det formål, at man skal hjælpe folk videre. Borgerne skal kunne bo selv og komme ud af deres situation, så er man også nødt til at give dem den ro, det kræver at skabe sig et hjem og et sted at bo. Det giver ikke ro hos en hjemløs, hvis de skal finde et nyt hjem igen om to år. Vi er også nødt til at tage højde for mennesket,” udtaler Tina Hansen.

En opfordring til ejendomsbranchen

Arbejdet med Housing First-tilgangen skaber et godt udgangspunkt for at komme hjemløshed til livs. Og med den nye hjemløsereform, som baserer sig på Housing First, er der et særligt momentum for at komme i gang.

”Det er nu, vi har chancen for virkelig at knække kurven på hjemløshed i Danmark. Internationalt har man erfaret, at det er muligt, hvis man har de rigtige rammer. Men det kræver, at alle aktører involverer sig, og at der kommer handling bag ordene,” fortæller Anna Lilje Flyverbom Nordgreen fra Hjem til Alle, og netop det vil man i Heimstaden Danmark gerne inspirere til.

”Vi vil gerne inspirere til, at vi på tværs af branchen prøver at skabe denne slags samarbejder, og at folk ser muligheden i at tage et socialt ansvar,” fortæller Tina Hansen og kommer med en opfordring:

”Selv hvis man kun kan stille et enkelt lejemål til rådighed, har man allerede taget et stort skridt. Og så kan man gøre sig nogle erfaringer ud fra det og arbejde videre derfra. Kan man bare hjælpe et menneske, så har man gjort en stor forskel som udlejer.”

Er man i tvivl om, hvordan man skal begynde et samarbejde med kommunerne, har Christoffer Lilleholt fra Odense Kommune et godt råd:

”Det handler om at gå i dialog med aktører, der allerede har noget erfaring på området. Hjem til Alle er et rigtig godt sted at starte, og så er der selvfølgelig andre virksomheder og kommuner, der allerede er i gang med arbejdet. Vi skal lære af hinanden, og i Odense er vi mere end klar til at dele ud af vores erfaringer og viden.”

Hjem til Alle har udarbejdet en guide til private udlejere, hvor man kan få svar på sine spørgsmål, samt få inspiration og værktøjer til at komme godt i gang, hvis man vil være en del af arbejdet med at reducere hjemløshed.