/ Nyheder / Nyt kollegie: Fælleskøkkenet genopstår

Nyt kollegie: Fælleskøkkenet genopstår

Store fælleskøkkener, studierum, sofahjørner og attraktive udendørsarealer. Der er skruet ekstra op for at styrke fællesskabet i det nyopførte PFA-kollegie i Odense. De første beboere er flyttet ind og er begyndt at lægge grundstenene for det fællesskab og liv, der skal fylde kollegiegangene de næste mange år.

Af

Foto: Hung Tien Vu.

Potteplanter, puder og bøger har fundet vej til enkelte af de mange nye kollegieværelser på PFA-kollegiet i Odense, mens andre stadig står tomme hen og venter på et nyt stort rykind efter sommerferien. Kollegiet er det første ud af fire, som PFA opfører. Tre andre kollegier vil i løbet af de næste par år slå dørene op i Aarhus, Aalborg og København for at imødekomme den boligmangel, som rammer mange studerende. Kollegiet i Odense slog dørene op i januar 2020.

På de fire kollegier er der et stort fokus på at udvikle fællesarealer både inde og ude, som kan opveje de forholdsvis få kvadratmeter, hver enkelt studerende bor på. Det skal være nemt at møde hinanden i hverdagen. Mødet mellem de studerende er endda tænkt ind i selve formen på byggeriet. Set fra oven ligner PFA-kollegiet i Odense et ottetal. Det gør det nemt for de studerende at møde hinanden på kryds og tværs, når de færdes på gangene.

Fællesskab forebygger ensomhed

PFA-kollegiet rummer 298 værelser på hver 20 m2. Med i værelsesprisen, der ligger på 3.300 kr./md. ekskl. forbrug, har de studerende blandt andet adgang til store fælleskøkkener, studierum, fredagsbar og fitnesscenter. For de kreative er der et værksted og et musikrum med lydtætte vægge. Der er også adgang til en stor indendørs cykelparkering og et fælles vaskeri. Og så er der et selskabslokale, som beboerne kan booke sig ind på, hvis de skal holde stor fest.

To store gårdområder med bl.a. hængekøje, bordtennisbord, gasgrill og havemøbler bidrager til et udendørs fællesskab, når vejret tillader det.

”Det sociale miljø er en prioritet på kollegiet. De unge skal ud og bruge fælleskøkkenet eller få sig en snak i sofahjørnerne. Den daglige kontakt er vigtig. Det forebygger den ensomhed, mange unge oplever, når de skal ud og stå på egne ben,” forklarer Martin Staal, der er driftschef i UBSBOLIG A/S, som administrerer kollegiet.

For at sikre, at de unge hurtigt bliver en del af fællesskabet, er de enkelte kollegieværelser ikke opført med tekøkken, som der ellers har været en tendens til i mange år.

”De seneste år har studieboliger været meget individuelt orienterede. Denne tendens er brudt her, hvor der er 100 % fokus på fællesskab. Som beboer har man eget værelse og tilhørende bad, men derudover er resten fælles,” pointerer Martin Staal.

Could not find post with assigned ID

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Stor gennemsigtighed

Den gennemgående byggestil er rå og industriel med blotlagt beton og synlige rør i loftet på gangene og i køkkenerne.

”Det rå look er en trend inden for byggeriet i øjeblikket. Derfor kan man se områder med beton på både fællesarealerne og de studerendes værelser,” siger Martin Staal.

For at opveje den rå stil er fællesarealerne hyggeligt indrettet med møbler og puder fra danske designere som Holmris og Hay. Hver kollegiegang har sit eget farvetema, hvor grafiske tapeter flasher ord som fællesskab, udvikling og verden. Ord, der siger noget om, hvor de unge bevæger sig hen gennem deres forskellige uddannelser. Ud over et køkken har hver gang sit eget sofahjørne og et par studierum. Fælles for områderne er, at de enten er helt åbne eller opført med transparente glaspartier.

”Rummene skulle gerne invitere til, at de unge får lyst til at slå sig ned, fordi de kan se, at der er nogen, de kan tale med,” siger Martin Staal.

For at sikre, at fællesarealerne fremstår pæne og indbydende, er der et par rengøringsfolk ansat til at tage det værste snavs på gangarealer og trapperne.

”De studerende får lov til at koncentrere sig om deres studier, og samtidig tror vi også, at de passer bedre på det, hvis der bliver holdt orden løbende,” forklarer Martin Staal.

Fællesskab – også med lokalområdet

De nuværende beboere er spredt ud over et par gange på kollegiet. Der er allerede ved at opstå små og store fællesskaber på kryds og tværs, og de unge er ivrige efter at få gang i kollegielivet. I et af fælleskøkkenerne hænger der sedler med forslag til kommende events, og hvornår det er tid til at fejre hinandens fødselsdage. Men også administrator hjælper gerne de unge lidt i gang.

”Vi har lige arrangeret et beboermøde for de første beboere, og her har vi prøvet at etablere forskellige udvalg. Det var der rigtig god opbakning til. Det er godt at få gang i nogle aktiviteter som motion, cafe- og barudvalg med mere. Vi hjælper de unge i gang, og så skal de selv køre det videre”, siger Martin Staal.

På sigt er det også planen, at der kan opstå nogle fællesskaber med lokalområdet.

”PFA-kollegiet ligger nær Odense Havn, så det ville være oplagt at indgå lokale aftaler med for eksempel kajakklubben,” siger Martin Staal.

Lokalområdet har faktisk allerede en finger med i spillet på kollegiet. I fredagsbaren serveres øl fra det lokale bryggeri Albani.