Potteplanter, puder og bøger har fundet vej til enkelte af de mange nye kollegieværelser på PFA-kollegiet i Odense, mens andre stadig står tomme hen og venter på et nyt stort rykind efter sommerferien. Kollegiet er det første ud af fire, som PFA opfører. Tre andre kollegier vil i løbet af de næste par år slå dørene op i Aarhus, Aalborg og København for at imødekomme den boligmangel, som rammer mange studerende. Kollegiet i Odense slog dørene op i januar 2020.
På de fire kollegier er der et stort fokus på at udvikle fællesarealer både inde og ude, som kan opveje de forholdsvis få kvadratmeter, hver enkelt studerende bor på. Det skal være nemt at møde hinanden i hverdagen. Mødet mellem de studerende er endda tænkt ind i selve formen på byggeriet. Set fra oven ligner PFA-kollegiet i Odense et ottetal. Det gør det nemt for de studerende at møde hinanden på kryds og tværs, når de færdes på gangene.
Fællesskab forebygger ensomhed
PFA-kollegiet rummer 298 værelser på hver 20 m2. Med i værelsesprisen, der ligger på 3.300 kr./md. ekskl. forbrug, har de studerende blandt andet adgang til store fælleskøkkener, studierum, fredagsbar og fitnesscenter. For de kreative er der et værksted og et musikrum med lydtætte vægge. Der er også adgang til en stor indendørs cykelparkering og et fælles vaskeri. Og så er der et selskabslokale, som beboerne kan booke sig ind på, hvis de skal holde stor fest.
To store gårdområder med bl.a. hængekøje, bordtennisbord, gasgrill og havemøbler bidrager til et udendørs fællesskab, når vejret tillader det.
”Det sociale miljø er en prioritet på kollegiet. De unge skal ud og bruge fælleskøkkenet eller få sig en snak i sofahjørnerne. Den daglige kontakt er vigtig. Det forebygger den ensomhed, mange unge oplever, når de skal ud og stå på egne ben,” forklarer Martin Staal, der er driftschef i UBSBOLIG A/S, som administrerer kollegiet.
For at sikre, at de unge hurtigt bliver en del af fællesskabet, er de enkelte kollegieværelser ikke opført med tekøkken, som der ellers har været en tendens til i mange år.
”De seneste år har studieboliger været meget individuelt orienterede. Denne tendens er brudt her, hvor der er 100 % fokus på fællesskab. Som beboer har man eget værelse og tilhørende bad, men derudover er resten fælles,” pointerer Martin Staal.
Kom på kursus
Stor gennemsigtighed
Den gennemgående byggestil er rå og industriel med blotlagt beton og synlige rør i loftet på gangene og i køkkenerne.
”Det rå look er en trend inden for byggeriet i øjeblikket. Derfor kan man se områder med beton på både fællesarealerne og de studerendes værelser,” siger Martin Staal.
For at opveje den rå stil er fællesarealerne hyggeligt indrettet med møbler og puder fra danske designere som Holmris og Hay. Hver kollegiegang har sit eget farvetema, hvor grafiske tapeter flasher ord som fællesskab, udvikling og verden. Ord, der siger noget om, hvor de unge bevæger sig hen gennem deres forskellige uddannelser. Ud over et køkken har hver gang sit eget sofahjørne og et par studierum. Fælles for områderne er, at de enten er helt åbne eller opført med transparente glaspartier.
”Rummene skulle gerne invitere til, at de unge får lyst til at slå sig ned, fordi de kan se, at der er nogen, de kan tale med,” siger Martin Staal.
For at sikre, at fællesarealerne fremstår pæne og indbydende, er der et par rengøringsfolk ansat til at tage det værste snavs på gangarealer og trapperne.
”De studerende får lov til at koncentrere sig om deres studier, og samtidig tror vi også, at de passer bedre på det, hvis der bliver holdt orden løbende,” forklarer Martin Staal.
Fællesskab – også med lokalområdet
De nuværende beboere er spredt ud over et par gange på kollegiet. Der er allerede ved at opstå små og store fællesskaber på kryds og tværs, og de unge er ivrige efter at få gang i kollegielivet. I et af fælleskøkkenerne hænger der sedler med forslag til kommende events, og hvornår det er tid til at fejre hinandens fødselsdage. Men også administrator hjælper gerne de unge lidt i gang.
”Vi har lige arrangeret et beboermøde for de første beboere, og her har vi prøvet at etablere forskellige udvalg. Det var der rigtig god opbakning til. Det er godt at få gang i nogle aktiviteter som motion, cafe- og barudvalg med mere. Vi hjælper de unge i gang, og så skal de selv køre det videre”, siger Martin Staal.
På sigt er det også planen, at der kan opstå nogle fællesskaber med lokalområdet.
”PFA-kollegiet ligger nær Odense Havn, så det ville være oplagt at indgå lokale aftaler med for eksempel kajakklubben,” siger Martin Staal.
Lokalområdet har faktisk allerede en finger med i spillet på kollegiet. I fredagsbaren serveres øl fra det lokale bryggeri Albani.