/ Nyheder / Krav om fjernaflæste målere samt forbrugsoplysninger

Krav om fjernaflæste målere samt forbrugsoplysninger

På baggrund af en ambition om at sænke energiforbruget i EU er der trådt nye krav om aflæsning af forbrugsmålere og tilgang til forbrugsoplysninger for slutbrugeren i kraft den 25. oktober 2020.

Af

Foto: NMelander, istock

På baggrund af en ambition om at sænke energiforbruget i EU er der trådt nye krav om aflæsning af forbrugsmålere og tilgang til forbrugsoplysninger for slutbrugeren i kraft den 25. oktober 2020. De nye krav følger af ændringer til EU-direktivet ”Energy Efficiency”. De nye krav træder i kraft løbende mellem 25. oktober 2020 til 1. januar 2027.

Ændringerne får betydning for foreninger og udlejere, idet det fremover skal være lettere og mere tilgængeligt for slutbrugeren, dvs. lejer, andelshaver og det enkelte medlem i ejerforeningen, at få oplyst sit nøjagtige forbrug af varme, varmt vand og køling. Som led i dette mål indføres krav om fjernaflæselige målere fremfor manuel forbrugsmåling for disse forbrugstyper.  

Krav om fjernaflæselige målere ved udskiftning eller nyetablering

Allerede efter den 25. oktober 2020 er det et krav, at der monteres fjernaflæselige forbrugsmålere ved totalinstallation og renovering i stedet for manuelle målere. Ved nybyggeri skal der ligeledes opsættes fjernaflæselige målere. Som hovedregel er det allerede i dag almindelig praksis, at der installeres fjernaflæselige målere i nybyggeri og ved etablering eller udskiftning i eksisterende byggeri. 

Slut med manuel forbrugsmåling pr. 1. januar 2027

Pr. 1. januar 2027 skal alle forbrugsmålere for varme, varmt vand og køling være fjernaflæselige. Det gælder for alle bygninger uanset deres anvendelse og omfatter både nybyggeri og bestående bebyggelse.

Bygninger undtaget kravene

Bygninger, der ifølge den tidligere bekendtgørelse var undtaget individuel måling, er fortsat undtaget individuel måling uanset at der indføres krav om fjernaflæselige målere.

Ligeledes fritages bygninger, hvor en gennemførelse af kravet ikke kan anses for omkostningseffektivt. Ved omkostningseffektivt forstås, at opførelsen af fjernaflæselige målere ikke står i rimeligt forhold til de potentielle energibesparelser.

Udskiftning medfører forbedringsforhøjelse

For så vidt angår udlejningsejendomme er udskiftning fra manuelle målere til fjernaflæselige målere en forbedring. Der er eksempler fra praksis i huslejenævnene, hvor udskiftning fra manuelle fordampningsmålere til fjernaflæselige målere medførte en forbedringsandel på 50 %.

Slutbruger skal have adgang til forbrugsoplysninger

Foreninger og udlejere skal sikre, at alle beboere, dvs. lejere, andelshavere og medlemmer i ejerforeninger, får stillet oplysninger om deres varme- og kølingsforbrug til rådighed en gang årligt. Slutbrugeren skal enten modtage oplysninger om det faktiske forbrug eller aflæsninger af varmefordelingsmålere. Oplysningerne skal som minimum indeholde oplysning om udviklingen i den enkeltes forbrug.

Disse krav gælder allerede fra den 25. oktober 2020, hvor faktureringsbekendtgørelsen trådte i kraft.

Hyppigere orientering ved fjernaflæselige målere

Når der er fjernaflæselige målere, skal forbrugsoplysningerne stilles til rådighed for slutbrugeren hyppigere; nemlig to gange årligt. Forbrugsoplysningerne skal dog stilles til rådighed hvert kvartal, hvis beboeren anmoder herom, eller beboeren modtager elektroniske fakturaer.

Fra 1. januar 2022 gælder endvidere for alle ejendomme med fjernaflæselige forbrugsmålere, at der skal sendes forbrugsoplysninger til slutbrugeren mindst hver måned i fyringssæsonen.

Faktureringsoplysninger

Krav om fremsendelse af faktureringsoplysninger videreføres. Udlejere og foreninger skal mindst en gang årligt sikre, at slutbrugeren, lejerne og medlemmerne i ejer- eller andelsboligforeningen, modtager faktura for varme- eller kølingsforbrug på grundlag af enten det faktiske forbrug eller aflæsninger af varmefordelingsmålere.

I ejendomme med fordelingsmåling skal slutbrugerne modtage opkrævning med oplysning om aflæsning af fordelingsmålere samt oplysninger om pris og ejendommens samlede energiforbrug eller omkostninger.

Sammen med disse oplysninger skal beboeren have oplysning om brændselssammensætningen og drivhusgasemissioner, klageprocedurer, oplysninger om hvor der kan findes yderligere information om energiforbrug mv. og en sammenligning med sidste års forbrug samt sammenligning med en gennemsnitlig slutkundes forbrug.

Generelle krav for forbrugs- og faktureringsoplysninger

Der fremgår generelle krav til fakturerings- eller forbrugsoplysningerne af faktureringsbekendtgørelsen. Herunder skal oplysningerne være pålidelige, nøjagtige og letforståelige. Slutbrugeren skal endvidere have mulighed for at tilgå og modtage faktureringsoplysninger elektronisk. Forbrugsoplysninger kan stilles til rådighed for slutbrugeren digitalt.  

Digitale løsninger

Reglerne betyder, at forbrugsdata i fremtiden vil være tilgængelige via apps og onlineløsninger.

Der findes flere udbydere af digitale løsninger, som kan hjælpe udlejere, bestyrelser og administratorer med at stille de skærpede krav til forbrugerinformation til rådighed for beboerne.

Finansiering

Det er et krav til fakturerings- og forbrugsoplysningerne at disse stilles til rådighed for slutbrugeren gratis. Dette vil for mange ske via app- eller portaladgang for slutbrugeren. Udgiften til at kunne anvende et digitalt system er en driftsudgift og bør kunne medtages på det omkostningsbestemte budget, når systemet tilkøbes hos en ekstern udbyder.

Lovgivning

Ændringerne i EU-direktivet implementeres gennem en ændring til den allerede eksisterende målerbekendtgørelse (Ændring til bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling) og en ny faktureringsbekendtgørelse (bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser over for slutkunder og slutbrugere om energiforbrug og fakturering m.v.).

Begge bekendtgørelser trådte i kraft den 25. oktober 2020.

1. januar 2027

skal alle forbrugsmålere for varme, varmt vand og køling være fjernaflæselige.

Flere kurser hos EjendomDanmark

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

 

Seneste nyheder