/ Nyheder / Mindre ressourcespild og bedre indeklima

Mindre ressourcespild og bedre indeklima

Sensorer, der monitorerer blandt andet vandforbrug, temperatur og luftfugtighed, har bidraget til sundere og mere bæredygtige boligejendomme hos virksomheden Ejendomsvisioner.

Af

Sensorer der monitorerer blandt andet temperatur og luftfugtighed har bidraget til sundere ejendomme hos Ejendomsvisioner. Foto: Jeppe Carlsen.

Med sensorer opsat i hvert enkelt værelse kan Ejendomsvisioner bogstaveligt talt tage temperaturen på sine boliglejemål. Ejendomsvirksomheden monitorerer rumtemperatur, luftfugtighed og forbrug af vand og varme. Med disse data ved hånden får Ejendomsvisioner hurtigt besked om ressourcespild og kan nemmere forebygge skader. Samtidig sikres det, at lejemålene har et optimalt indeklima.

”Det er relevant som aldrig før at holde øje med ejendommenes ressourceforbrug. Vores mål er at sikre bæredygtige ejendomme, hvor vi minimerer ressourcespild i form af vand og varme – men også at sørge for et godt indeklima i lejemålene. At få adgang til data har gjort det meget nemmere for os at passe på vores lejere og ejendomme,” siger Karen Bjerregaard, der er drifts- og udlejningsansvarlig.

Startskuddet til at indsamle data var tilbuddet om at afprøve PropTech-løsningen WiseHome på en enkelt boligejendom i 2018. Siden er yderligere fire ejendomme blevet tilkoblet løsningen. Implementeringen har krævet minimal tid hos medarbejderne.

”Det har været ret simpelt for os at lære systemet at kende og ikke krævet de store ressourcer,” siger Karen Bjerregaard.

Effektivt system

Sensorerne gør det nemt at indsnævre, hvor der er opstået en situation, der kræver udlejers opmærksomhed.

”Hvis vandforbruget stiger kraftigt på badeværelset, er det oplagt, at toilettet løber. Selvom lejeren måske allerede har opdaget problemet, er det ikke altid, vedkommende reagerer på det. Her er systemet ret effektivt. Jeg modtager en alarm, hvis det er noget, vi skal se nærmere på,” siger Karen Bjerregaard, der kan følge alle ejendomme på ét og samme site.

En gang om måneden gennemgår hun alarmerne på de enkelte lejemål. Ud over at tjekke vandforbruget går hun særligt i dybden med de værelser, hvor luftfugtigheden er for høj. Det øger nemlig risikoen for skimmelsvamp.

”Særligt i den ældre boligmasse har vi til tider haft udfordringer med skimmel, men med det nye system kan vi reagere hurtigt, og antallet af skimmelsager er derfor også faldet. Lejerne reagerer først, når indeklimaet ikke er optimalt, så det gælder om at tage udfordringerne i opløbet.”

Dialog om indeklima

Er et værelse for fugtigt i et lejemål, modtager lejerne et link over mail, så de selv kan følge udviklingen. Lejerne er glade for dialogen, og Karen Bjerregaard har endnu ikke oplevet utilfredshed over, at der er opsat måleudstyr i de enkelte boliger.

”Vi oplyser lejerne om, at målerne sidder i lejemålet, allerede ved fremvisning. Formålet er at passe på ejendommene, og det kan de godt se logikken i. Som en gevinst for dem får vi også løst problemerne hurtigere end tidligere.”

Særligt opmærksom i år

Denne vintersæson forventer Karen Bjerregaard, at hun skal holde særligt godt øje med temperatur og udvikling af fugt.

”I øjeblikket bliver alle i samfundet anbefalet at skrue ned for varmen, men det er ikke alle lejemål, der kan tåle, at temperaturen ligger på 19 grader. Her vil systemet også kunne give os indsigt i, om nogle sparer for meget på varmen – og det må vi så tage en snak med lejerne om.”