/ Nyheder / Mindre regulering gør Lemvig mere ejendomsvenlig

Mindre regulering gør Lemvig mere ejendomsvenlig

Lemvig Kommune får i år en tredjeplads i undersøgelsen om kommunernes ejendomsvenlighed. Sidste år lå kommunen på en 49. plads. Årsagen til det store spring er, at kommunen har valgt at fravælge boligreguleringsloven, der gør det lettere at leje og udleje boliger.

Af

Lemvig har opnået det store spring frem ved at fjerne overregulering af lejen ligesom kommunen ikke opkræver dækningsafgift og har reduceret sin sagsbehandlingstid på byggesager i løbet af året. Alt sammen noget, der vægter positivt i undersøgelsen.

Lemvig Kommunes borgmester, Erik Flyvholm (V), fortæller, at kommunen valgte at fravælge boligreguleringsloven, da man ikke så nogle fordele i at opretholde denne del af lejereguleringen.

”I Lemvig Kommune har vi truffet en politisk beslutning om, at der ikke er noget formål med at opretholde lejereguleringen. Boligmarkedet i vores område er ikke presset, og der vil være et naturligt niveau for, hvad en lejebolig koster. Vi mener ikke, at reguleringen gør den store forskel i det spil, men vi vil evaluere på udviklingen om et par år”, siger Erik Flyvholm.

Han er meget opmærksom på, at Lemvig Kommune skal fremstå både ejendoms- og erhvervsvenlig, og er i tæt dialog med virksomhederne.

”Vi har en god administrativ og politisk dialog med virksomhederne. Aktuelt har vi haft udlejerne med på råd i forbindelse med vores områdefornyelse af Lemvig bymidte”, siger Erik Flyvholm. 

En af de aktører, kommunen har været i tæt dialog med om lejereguleringen, er Michael Rosenberg Madsen, der udlejer en række boliglejemål i blandt andet Lemvig gennem selskabet Rosenberg Ejendomme. Han mener, at kommunen har truffet det helt rigtige valg ved at gå væk fra den komplicerede boligregulering.

”Lejereguleringen er noget jeg har talt og skrevet om med kommunen gennem det sidste år. Derfor glæder det mig, at kommunen har truffet det valg. Der er boliger nok at vælge mellem i Lemvig, og på vores egne vil det altid være markedskræfterne, der bestemmer. Dem, der har de mest velholdte lejemål, vil være dem, der har nemmest ved at leje ud”, siger Michael Rosenberg Madsen.

 

Færre administrative omkostninger

Ejendomsforeningen Danmarks administrerende direktør Jannick Nytoft ser meget positivt på, at Lemvig Kommune har valgt at fjerne overreguleringen af lejen.

”Det er glædeligt, at der fremover bliver langt færre administrative omkostninger for lokalsamfundet, når der udlejes private lejeboliger”, siger han.

Jannick Nytoft gør dog opmærksom på, at kommunen skal lægge sig i selen for at holde den fine placering til næste år.

”Hvis kommunen vil opretholde en god placering fremover, kan man med fordel vælge at sænke timeprisen på behandling af byggesager og sænke grundskylden, der aktuelt ligger på 28 promille”, pointerer han. 

 

Mindre kommuner slår landets største i ejendomsvenlighed

Mindre fynske og jyske kommuner løber med sejren, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme. I år er det Assens, der løber med sejren som landets mest ejendomsvenlige kommune tæt fulgt af Billund på andenpladsen.

De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge Ejendomsforeningen Danmark sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives. Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 mio. kr. at hente i årlige besparelser, hvis bare alle kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger.

Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen, hvor Aarhus Kommune indtager en 95. plads, København lander på 89. pladsen, efterfulgt af Odense på 63. pladsen og Aalborg på 60. pladsen.

”Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst”, siger Jannick Nytoft.

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år. 11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser, som indbrud, hærværk og brandstiftelse, er faldet med fem procent på landsplan. Modsat har 40 kommuner valgt at sætte byggesagsgebyret op, og byggesagsbehandlingstiden er steget med tre dage i gennemsnit.

 

Kommunerne vurderes ud fra følgende parametre

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter
     

Top-10

Bund-10

Assens

1

København

89

Billund

2

Allerød

90

Lemvig

3

Albertslund

91

Thisted

4

Ishøj

92

Struer

5

Rudersdal

93

Skive

6

Halsnæs

94

Stevns

7

Aarhus

95

Hedensted

8

Herlev

96

Vejen

9

Dragør

97

Haderslev

10

Holbæk

98

Could not find post with assigned ID

Kontakt