/ Nyheder / Lad os få solceller på tagene af landets udlejningsejendomme

Lad os få solceller på tagene af landets udlejningsejendomme

BL og EjendomDanmark er gået sammen om at sætte fokus på det store potentiale for at øge Danmarks brug af solenergi, hvis Folketinget tænker det ind i en ny strategi. Læs debatindlægget her.

Af

To millioner borgere bor til leje i Danmark. Nogle bor privat til leje, andre bor alment. Som repræsentanter for både den private og den almene udlejningssektor har vi en appel til Folketinget, inden de snart skal udvikle en solcellestrategi for Danmark:

Lav nu en lovgivning, som gør det muligt at udnytte det kæmpe potentiale, der ligger i at opsætte solceller på tagene af udlejningsboliger.

På alle måder vil det være sund fornuft, for det vil bidrage væsentligt til løsningen af mindst tre vigtige udfordringer, som vi står overfor.

  • Det vil øge sikkerheden for vores energiforsyning væsentligt.
  • Det vil være et markant bidrag til, at Danmarks kan nå de klimamål, man har sat sig.
  • Og det vil være godt for økonomien hos landets lejere, hvoraf mange er sårbare i forhold stor usikkerhed om prisen på energi.

Men hvor stort er egentligt potentialet for at producere strøm ved hjælp af solceller på tagene på udlejningsejendomme? Kort sagt er det kolossalt.

Opsættes der solceller på blot en fjerdedel af disse tag-arealer, vil det øge Danmarks grønne energiproduktion med én gigawatt – altså lige så meget, som Danmarks to største havvindmølleparker (Kriegers Flak og Horns Rev 3) producerer … tilsammen! Det er ikke helt en fordobling af Danmarks produktion af solenergi – men det er en forøgelse med omkring tre fjerdedele. Det grønne bidrag til strømforbruget hos familier i lejeboliger vil spare næsten 160.000 ton årlige CO2-udledninger. En markant forbedring af Danmarks CO2-regnskab.

Tag-arealerne på landets lejeboliger har desuden den fordel, at de renoveres løbende, så solceller nemt, hurtigt og billigt kan indtænkes i renoveringen.

Det vil altså virkeligt batte noget på den grønne dagsorden, men det vil også være godt for fleksibiliteten i el-systemet i Danmark. Øger vi produktionen af lokal grøn strøm, som anvendes på tidspunkter, hvor elnettet er under pres af et stort forbrug, så reducerer vi behovet for meget store investeringer i udbygning af elnettet.

Desværre er den nuværende lovgivning en stopklods for denne rationelle udnyttelse af solens stråler. De gældende regler kræver nemlig, at solcelleanlæg splittes op i lige så mange små enheder, som der er selvstændige bygninger. Det betyder, at solenergien produceret på taget af én bygning ikke kan deles med naboer på tværs af havegangen, som måske bor i en bygning, hvor taget ligger i skygge. Dét afholder borgere fra at indgå i et energifællesskab. Altså et fællesskab, som både producerer og forbruger en del af strømforbruget lokalt.

En sådan løsning vil ikke udelukke, at lejerne fortsat vil betale til drift og udbygning af det kollektive el-net da størstedelen af strømforbruget i løbet af dagen aftages herfra.

Grøn strøm fra tagene på landets udlejningsejendomme vil desuden flugte med EU’s intentioner på området. I EU betragter man denne løsning, som en lavthængende frugt, som medlemslandene straks bør gå i gang med at høste. Det er vi både i den private og den almene udlejningssektor rørende enige i.

Og momentum er nu, hvor Folketinget meget snart skal udarbejde en samlet solcellestrategi. Målet med en sådan plan bør være at lave love og regler gennemskuelige. Giv mulighed for at danne lokale energifællesskaber og fjern kravet til opsplitning af solcelleanlæg. På den måde får alle borgere – herunder alle landets lejere – mulighed for at bidrage med grøn energiproduktion til glæde for klimaet og dem selv.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.