/ Nyheder / Kolding Kommune: Fælles indsats skaber sammenhæng

Kolding Kommune: Fælles indsats skaber sammenhæng

Kolding Kommune arbejder på højtryk for, at kommunens byer og landdistrikter fortsat er attraktive at bo og bosætte sig i for unge og børnefamilier. Det skal sikre, at de mindre bysamfund ikke dør ud med den ældre generation.

Af

Foto: c-ricochet64, istock

Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen (V), tror på, at ikke kun Kolding, men også en del af kommunens øvrige byer og landdistrikter, vil opleve en befolkningstilvækst de kommende år.

”Provinsbyerne vil i stigende grad trække flere væk fra Danmarks største byer. Tanken om bæredygtighed og det nære tager virkelig fart i disse år. Hvor nogle ønsker at bo mere i pagt med naturen, ønsker andre at give børnene nogle andre værdier end det, storbyen kan tilbyde,” siger han.

Ifølge borgmesteren er kommunens opgave at sikre, at ikke kun Kolding by er et attraktivt sted at bo, men også de øvrige byer og landdistrikter. Borgerne opfordres til at spille ind med deres ønsker og behov.

Vi oplever ikke kun en stigende efterspørgsel efter lejeboliger i Kolding by, men også i vores omegns- og landsbyer. Mange ældre ønsker at blive boende i den by, de altid har boet i, men vil gerne rykke fra deres hus over i en lejebolig. De ønsker ikke en ældrebolig på 40-50 kvm – de vil have rum og plads omkring sig.

Jørn Pedersen

Borgmester, Kolding Kommune

Hver by sit fortrin

Kolding Kommunes vision lyder: ”Sammen designer vi livet”, og den har fokus på at lykkes sammen med borgere, virksomheder og andre aktører, der bidrager til udvikling og vækst. For de mindre byer i kommunen handler visionen blandt andet om, at kommunen sammen med borgerne skal sikre, at byerne fortsat er attraktive at bo i.

”Vi har en indsats rettet direkte ud til de forskellige byer og landområder, hvor vi opfordrer borgerne til at komme med deres ønsker for byerne og deres udvikling. Hvad ønsker de eksempelvis, der skal ske med detailhandlen, og hvilke oplevelser ønsker man i bymidterne,” siger Jørn Pedersen.

Visionen handler også om, at de enkelte byer skal finde frem til deres styrker og særkender – og slå på dem. I Christiansfeld oplever byen en opblomstring, efter at den i 2015 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Mens byen Vamdrup blandt andet har gode idrætsfaciliteter og en biograf.

”I byen Lunderskov har vi et af kommunens største parcelhusområder, som kan være tiltalende for børnefamilier. Sådan har hver by et fortrin, de kan slå på,” siger Jørn Pedersen, som spår, at Christiansfeld, Vamdrup og Lunderskov er blandt de byer, der vil opleve en tilstrømning af borgere de kommende år.

Skubber udviklingen i gang

Kommer man længere ud i kommunens landdistrikter, kan det være sværere at finde noget at slå sig op på, og her kan det være nødvendigt, at kommunen går ind og hjælper udviklingen lidt på vej. Det gælder blandt andet for landsbyen Ødis, der tæller 449 indbyggere. Ødis har sin egen lille skole og børnehave og er udfordret af, at der ikke kommer nye børn til.

Kommunen er nu ved at udstykke grunde med udsigt til en sø, hvor prisen på en grund er meget attraktiv i forhold til resten af kommunen.

”Vi investerer her for at se, om vi kan få nogen til at bosætte sig og skabe tro på byen. Vi er også i gang med at undersøge, om vi kan opføre nogle almene boliger bygget som rækkehuse, så det er muligt at leje boliger i området,” siger Jørn Pedersen.

Kolding Kommune står bag langt de fleste udstykninger i kommunen uden for Kolding by og har i flere af kommunens byer valgt at opføre almene lejeboliger.

”Troen fra private investorer har ikke flyttet sig længere ud end Kolding by. Som kommune lægger vi energien i vores øvrige byer og landdistrikter. Vi bruger skattekroner på at skubbe udviklingen i gang, hvor det er nødvendigt. Så lader vi private investorer om at udvikle Kolding, hvor der også er mangel på lejeboliger, og hvor vi har svært ved at følge med efterspørgslen i øjeblikket,” siger Jørn Pedersen.

Frihed at bo til leje

At kunne tilbyde lejeboliger er vigtigt for kommunen. Jørn Pedersen oplever, at flere og flere ikke vil binde sig til en fast ejendom, men vil have den frihed, det giver at bo til leje. Det gælder blandt andet et stigende antal singler eller tilflyttere, som gerne vil se kommunen an, inden de investerer i et hus.

”Vi oplever ikke kun en stigende efterspørgsel efter lejeboliger i Kolding by, men også i vores omegns- og landsbyer. Mange ældre ønsker at blive boende i den by, de altid har boet i, men vil gerne rykke fra deres hus over i en lejebolig. De ønsker ikke en ældrebolig på 40-50 kvm – de vil have rum og plads omkring sig,” siger Jørn Pedersen.

Unge bliver i kommunen

Selve Kolding by har de seneste år været i en rivende udvikling. Der er blevet opført flere etageejendommen med både ejer- og lejeboliger, som primært private investorer har stået bag. Men også arbejdspladser er blevet trukket tilbage til byen.

”I mange år flyttede revisorer og advokater ud af byen til fordel for et stort domicil ved motorvejen. Den udvikling har vi fået vendt, og nu bygger man i stedet nede ved havnen i centrum – et område, vi kalder for Wall Street. Her opfører en række pengeinstitutter og advokatfirmaer deres store domiciler,” siger Jørn Pedersen.

En af grundene til, at virksomhederne vender tilbage til centrum i disse år, er ifølge borgmesteren, at kommunen har formået at skabe et campus- og vidensmiljø – blandt andet takket være opførelsen af Syddansk Universitets nye bygning, der slog dørene op i 2014. Virksomhederne har fået mulighed for at rekruttere fremtidens arbejdskraft lige ovre på den anden side af vejen.

”Vi har skabt en kombination af, at du kan studere, arbejde, bo og leve i samme område. Det giver en god sammenhæng i kommunen. Før blev byer som Vamdrup og Christiansfeld fuldstændig ryddet for unge mennesker, der tog til Aarhus og læste. Nu flytter nogle af dem til Kolding, og samtidig tiltrækker vi unge fra de omkringliggende kommuner. Når de studerende er færdiguddannede, vælger nogle af dem at flytte til en af vores mindre byer,” slutter Jørn Pedersen.

Denne artikel er oprindeligt bragt i magasinet Ejendom

Hvem er EjendomDanmark?

EjendomDanmark er erhvervsorganisation for ejere, administratorer og investorer af fast ejendom.

Se mere her