/ Nyheder / Ingen nye offentlige ejendomsvurderinger – hvordan påvirker det andelsboligerne?

Ingen nye offentlige ejendomsvurderinger – hvordan påvirker det andelsboligerne?

Andelsboligforeninger, der værdiansætter med den offentlige vurdering, skal måske overveje at skifte – men der kan åbne sig nye muligheder, når nyt udvalg med blandt andre EjendomDanmark har set nærmere på området.

Af

Foto: BirgerNiss, istock

Der kommer ikke nye offentlige vurderinger af andelsboligforeningers ejendomsværdier, som mange andelsboligforeninger ellers har ventet på siden 2012. Det er resultatet af, at lovgrundlaget for vurderinger af erhvervsgrunde for nyligt blev vedtaget.

Dermed skal den fjerdedel af alle andelsboliger, der i dag benytter offentlige vurderinger til værdiansættelse, forholde sig til en ny situation. De eksisterende offentlige vurderinger, er siden 2012 blot blevet forlænget år for år i forventning om at der skulle komme helt nye vurderinger. Den plan er nu endeligt skrinlagt.

Hvad så nu?

På kort sigt kan foreningerne vælge at fortsætte med at bruge den snart 10 år gamle offentlige vurdering, eller foreningen kan vælge at skifte til et af de to andre principper; valuarvurdering eller anskaffelsesprisen.

På sigt kan der dog opstå nye muligheder. Regeringen har nemlig nedsat et udvalg, der skal se på konsekvenser af de afskaffede offentlige vurderinger og eventuelt præsentere nye løsningsforslag. EjendomDanmark deltager i udvalget, der afrapporterer til oktober 2021.