/ Nyheder / Godt at styrke indsats mod kriminelle lejere – men private lejeboliger svigtes

Godt at styrke indsats mod kriminelle lejere – men private lejeboliger svigtes

Nyt lovforslag skal gøre det mere smidigt at sætte kriminelle lejere på gaden, men forslaget inddrager kun de almene boliger. Der bør dog ikke forskelsbehandles på mulighederne mellem almene og private udlejere, mener EjendomDanmark.

Af

Det skal være hurtigere at udsætte lejere, der begår kriminalitet i lokalområdet. Det er et af initiativerne fra regeringens ”Tryghed for alle danskere”, og forslaget er nu på vej til at udmønte sig i et konkret lovforslag.

EjendomDanmark – der repræsenterer ejendomsbranchen – hilser en mere smidig arbejdsgang i de utrygge situationer velkommen. Men organisationens medlemmer vil ikke i praksis vinde meget på forslaget, da det kun skal gælde for de almene boliger. Det undrer adm. direktør Jannick Nytoft:

”Det er glædeligt, at regeringen vil skabe bedre og mere gennemsigtige regler om sager med lejere, der skaber usikkerhed og frygt. Det kommer alle til gode. Men det er meget uheldigt, at man gør forskel på forskellige typer af lejeboliger. Private udlejere kan stå med nøjagtig de samme udfordringer med kriminelle lejere som almene boligorganisationer,” siger han.

Det er i forvejen et svært område at navigere i, fordi det nærmest umuligt for en udlejer at vide, hvornår der reelt kan iværksættes en sag. Den problemstilling løses med det fremlagte ikke for de private udlejere, selvom deres udfordringer med processen er de samme som de almenes.

Lige muligheder

Forslaget om udsættelse af kriminelle lejere rammer det grundlæggende problem, at der gælder forskellige regler for den almene og den private sektor. Der er forskelle mellem de to udlejningstyper, men der er også mange ligheder. Derfor er det vigtigt, at de så vidt muligt har samme værktøjskasse:

”Vi har tidligere set lignende eksempler på, at man gør livet nemmere for boligorganisationerne, men glemmer de private udlejere – f.eks. når det kommer til mulighederne for digital kommunikation mellem udlejer og lejer. Og vi forstår ikke helt behovet for denne forskelsbehandling. Jeg håber derfor, at regeringen vil vende skråen, så også de private udlejere kan komme med i forslaget,” siger Jannick Nytoft.