/ Nyheder / Fra skrot til slot

Fra skrot til slot

Hul i taget, rådne vinduer og alger på gulvet. Da Stensdal Group investerede i en grund med tre ældre erhvervsbygninger på Mårkærvej i Taastrup, var første indtryk, at mindst én af bygningerne var klar til nedrivning. En nærmere undersøgelse viste dog, at der stadig var en puls, og i 2019 blev ejendommen indtaget af nye lejere.

Af

De ejendomme, Stensdal Group overtager, har ofte ikke været plejet i årevis og er typisk i forfald både ud- og indvendigt.

Gamle kontorejendomme fra 70’erne ligger som perler på en snor i et erhvervskvarter i Taastrup. Siden sidste år er den endeløse række af ældre betonbyggerier blevet brudt af noget, der mest af alt ligner et nybyggeri. Men der er i stedet tale om en omfattende renovering.

I maj 2019 stod den første bygning ud af tre klar, og nye lejere rykkede ind. Det var en milepæl for Stensdal Group, da det samtidig var den af ejendommene, der havde været mest nedslidt ved overtagelsen. Den havde stået tom i mere end ti år og var i særlig dårlig stand.

”Hvor de første anbefalinger lød på en nedrivning, viste en mere tilbundsgående analyse, at den grundlæggende betonkonstruktion i bygningen var solid og ville kunne genanvendes,” fortæller Søren Stensdal, CEO i Stensdal Group.

Nyt liv til trætte ejendomme

De ejendomme, Stensdal Group overtager, har ofte ikke været plejet i årevis og er typisk i forfald både ud- og indvendigt. Ifølge Søren Stensdal giver det rigtig god mening at give nyt liv til trætte, gamle ejendomme.

”Først og fremmest er det bæredygtigt at genanvende betonkonstruktionen frem for at udlede CO2 i forbindelse med at fremstille ny beton. Vi har også med i vores beregninger, at det hurtigt kan koste et par millioner at få revet en bygning ned – de millioner kan vi i stedet bruge på at renovere.”

Betonkonstruktionen er i dag det eneste oprindelige tilbage af den ældre kontorejendom, som blev fuldstændigt skrællet. Ny pudset og isolerende facadebeklædning, energivinduer efter 2020-standard og nyt tag med 400 mm isolering kom til udvendigt, mens alle ikkebærende vægge blev fjernet indvendigt. De oprindelige betonvægge blev sandblæst og står nu fritlagt for at give et moderne udtryk til kontormiljøet.

”Vi går efter materialer, som har en lang levetid og genanvendelighed. Beton er et lidt ildeset materiale, men det er egentlig forkert. Det er et naturmateriale, som ikke udgør en miljøfare i sig selv,” siger Søren Stensdal.

Nemt at tilpasse nye lejere

Kontorejendommen blev desuden indrettet med træbetonlofter og egetræsparketgulv.
”Vi går ikke på kompromis med kvaliteten i vores kontorejendomme. Egetræsparket kan slibes op til 50 gange og leve i 50 år eller mere. Det er det allervigtigste i forhold til bæredygtighed – at materialer kan genbruges i deres nuværende form,” siger Søren Stensdal.

Både beton, træbeton og egetræ kategoriserer han som gode materialer, der ikke lukker giftige dampe ud.

Ved at anvende robuste materialer kan de lejemål, Stensdal Group udlejer, nemt tilpasses og friskes op. Af samme grund er de skillevægge, der er sat op på Mårkærvej, nemme at flytte på, når lejemålet en dag skal overtages af nye lejere.

”I kontorsegmentet er der hele tiden udskiftning. Vi har ca. 160 lejere fordelt ud over vores ejendomme, og selvfølgelig er der nogen, der flytter, vokser eller går konkurs. Det skal vi have med i vores beregninger,” påpeger Søren Stensdal.

Konkurrencedygtigt med nybyggeri

Stensdal Group har brugt 25 millioner kr. på renoveringen af kontorejendommen – eller godt og vel 8.000 kr. per kvadratmeter. Selve processen har taget 15 måneder fra start til slut, og det er lidt længere tid, end havde det været et nybyggeri. Men renoveringen er ifølge Søren Stensdal stadig konkurrencedygtig i forhold til nybyggeri, og så kan genbrug af ældre elementer også noget.

”Det, at vi har bevaret den oprindelige konstruktion, gør, at vi har kunnet trække nogle ekstra fede detaljer frem. Vi har blandt andet fået fritlagt in situ støbt beton, og vi har etableret en kantine med 4,5 meter til loftet – et flot gennemlyst aktivitetsrum for lejeren,” siger han.

Kræver mandetimer

I arbejdet med ældre ejendomme opstår der tit udfordringer. Den største udfordring ved ejendommen på Mårkærvej har været at få etableret moderne elinstallationer og samtidig bevare en god loftshøjde.

”Tidligere har der kørt et kabel rundt langs vinduerne uden ret mange andre installationer. I dag løber installationerne både under gulv og over loft. Det kræver mandetimer at løfte ejendommen over i en moderne kontekst,” siger Søren Stensdal.

Al belysning i ejendommen er nu LED, og alt er sensorstyret, så lyset tænder og slukker berøringsfrit.

Storrumskontor kommet for at blive

Stensdal Group er nu ved at renovere de næste to bygninger på grunden, og der er allerede skrevet lejekontrakt på den ene bygning på godt 3.000 m2. På trods af corona har der generelt været gang i udlejningerne i år, siger Søren Stensdal.

”Mange virksomheder gentænker, hvor meget plads de har behov for. Medarbejdere har været hjemsendt, og man er blevet mere opmærksom på, at det kan fungere med hjemmearbejde også efter corona. Måske er der råd til at gå op i kvalitet, hvis man samtidig sparer på kvadratmeterne. Mobilitet i markedet ser vi som vores fordel.”

Under coronakrisen har det også været til debat, om storrumskontor er en holdbar løsning, eller om medarbejderne sidder for tæt. Søren Stensdal er ikke i tvivl om, at storrumskontoret vil bestå.

”Vil du have fleksibilitet i dit arbejdsliv med en blanding af hjemmearbejdsdage og dage på kontoret, så kan det formentlig kun lade sig gøre i et storrumskontor. Selvfølgelig kombineret med stillezoner og møderum. Det er den efterspørgsel, vi ser.”