Det har længe været gældende, at der i huslejenævnssager skal betales et gebyr af udlejere, såfremt der gives fuldt medhold til lejeren i en sag afgjort i nævnet.
Denne regel blev senest skærpet i 2019, da strafgebyret blev tredoblet. Dette gebyr fastholdes også selvom den pågældende huslejenævnsafgørelse på et senere tidspunkt bliver omgjort i boligretten.
EjendomDanmark har i lang tid gjort opmærksom på denne udfordring. I forbindelse med at organisationen i 2024 fremlagde et samlet huslejenævnsudspil, var det også blandt forslagene, at denne praksis skulle ophæves.
Ros fra EjendomDanmark
Derfor er EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm, positiv over forslaget, der fremsættes af Liberal Alliance:
”Det glæder mig, at debatten nu rejses i Folketinget. Strafgebyret til udlejere er et brud på retssikkerheden, og det hører ingen steder hjemme, at der skal betales et gebyr i en sag, som boligretten på et senere tidspunkt har omgjort,” siger Peter Stenholm og fortsætter:
”Huslejenævnene har i mange år trængt til et eftersyn. At ophæve strafgebyret er et skridt på vejen til at sikre mere retfærdighed, men det skal naturligvis følges op af en generel styrkelse af nævnene.”
Beslutningsforslaget pålægger, hvis det vedtages af Folketinget, regeringen at fremsætte et lovforslag som sikrer at udlejere ikke skal betale et strafgebyr, såfremt en nævnsafgørelse ændres.
Du kan læse EjendomDanmarks udspil til styrkelse af huslejenævnene her.
Du kan læse beslutningsforslaget i sin fulde længde her.