/ Nyheder / Ejendomspolitisk åbningsdebat: Fokus på generationsskifte, ejerlejlighedslov og andelsboliger

Ejendomspolitisk åbningsdebat: Fokus på generationsskifte, ejerlejlighedslov og andelsboliger

EjendomDanmark kunne den 3. oktober blænde op for en ejendomspolitisk åbningsdebat frem for den traditionelle boligpolitiske åbningsdebat.

Af

EjendomDanmark kunne den 3. oktober blænde op for en ejendomspolitisk åbningsdebat frem for den traditionelle boligpolitiske åbningsdebat.

EjendomDanmark kunne den 3. oktober blænde op for en ejendomspolitisk åbningsdebat frem for den traditionelle boligpolitiske åbningsdebat. Arrangementet fandt fortsat sted i Kuppelsalen hos Danske Bank og foregik i samarbejde med Realkredit Danmark. Knap 100 deltagere var mødt op for at deltage i debatten i selskab med det politiske panel, der i år bestod af de tre boligordførere Kaare Dybvad (S), Merete Dea Larsen (DF) samt Anders Johansson (KF). Thomas Bernt Henriksen, der er vicedirektør og cheføkonom i den uafhængige tænketank Axcelfuture, tidligere debatredaktør og økonomisk kommentator på Børsen, var ordstyrer på dagen.

EjendomDanmarks administrerende direktør Jannick Nytoft åbnede ballet ved at byde velkommen efterfulgt af Majken Hammer Sløk, chefkonsulent i Realkredit Danmark, der satte debattens første afstemning i gang. Her skulle deltagerne tage stilling til, hvorvidt boligpolitikken har bevæget sig i den rigtige retning i det forgangne år. Langt hovedparten af deltagerne stemte nej.

Skyd ikke budbringeren

Herefter var det boligordførernes tur til at komme med et kort oplæg, og Merete Dea Larsen lagde ud:

“Vi er i gang med at sammenskrive lejeloven. Det kan måske åbne op for nogle ændringer, hvis vi kan sikre en god balance mellem lejer og udlejer”, sagde hun.

Merete Dea Larsen satte også fokus på generationsskifte:

”Generationsskifte i ejendomsvirksomheder ser Dansk Folkeparti positivt på, men det er ikke dér, vores prioritet ligger, når vi skal finde finansieringen”, sagde hun.

Merete Dea Larsen understregede desuden vigtigheden af at have nogle kontrolmuligheder i forhold til udlejning gennem Airbnb, og sidst men ikke mindst kommenterede hun på, at den nye ejerlejlighedslov ugen før var blevet sat på stand-by:

”Jeg har rettet henvendelse til erhvervsministeren om, hvornår vi skal få den gennemført”, sagde hun.

Kaare Dybvad kom i sit oplæg blandt andet med en nedslående melding:

”Nu må I ikke skyde budbringeren, men mit bedste bud er, at der ikke kommer til at ske noget på sammenskrivningen af lejeloven før efter folketingsvalget. Vi har haft et enkelt møde, hvor der var oplæg til meget små ændringer, som der var meget stor skepsis imod. I min optik er der derfor ikke udsigt til meget store ændringer”, sagde han.

Generationsskifte

Anders Johansson satte i sit oplæg fokus på generationsskifte.

”Vi har heldigvis fået sænket generationsskifteskatten på familieejede virksomheder generelt fra 15 procent ned til fem procent, men det gælder endnu ikke for ejendomsselskaber. Men jeg synes, det ville være den rigtige vej at gå. Pengene er der, hvis den politiske vilje er der”, sagde han.

Også han kom ind på det kommende folketingsvalg.

”Man vil ikke gå ind og ændre noget, der kan blive lavet om igen i morgen”, sagde Anders Johansson.

EjendomDanmark kommenterede efterfølgende på politikernes oplæg:

”Jeg er meget ærgerlig over, at erhvervsministeren i sidste uge meldte ud, at ejerlejlighedsloven ikke blev vedtaget. Det er et godt og gennemarbejdet forslag til en ny lovgivning, der blandt andet giver foreningerne nogle gode værktøjer til at håndtere Airbnb”, sagde foreningens juridiske direktør, Morten Østrup Møller.

Jannick Nytoft tilføjede:

” Mine forventninger til det kommende år er desværre ikke store. Vi kigger ind i et valg, og partierne begynder at positionere sig. Men derfor vil vi alligevel gerne opfordre til, at man begynder at kigge på generationsskifte. Der er også den løbende diskussion om Airbnb, som der er mange positive ting ved. Men der er også mange følgevirkninger, man bliver nødt til at regulere sig ud af. Vi så gerne, at der kom nogle kontrolmuligheder og måske endda, at man fik oprettet et register, der gør det muligt at følge Airbnb-udlejerne,” siger Jannick Nytoft, adm. Direktør i EjendomDanmark.

Hvortil Merete Dea Larsen svarede:

”Det er en god idé med et register, den ligger allerede på mit skrivebord”.