/ Nyheder / EjendomDanmark: Styrket samfundskontrakt kræver brede løsninger

EjendomDanmark: Styrket samfundskontrakt kræver brede løsninger

Ejendomsbranchen sender et stort tillykke til Mette Frederiksen. Den nye regering vil styrke tilliden og samfundskontrakten. EjendomDanmark er parat til at bidrage med konstruktive løsninger, blandt andet når det kommer til klima, byudvikling og hjælp til de mindre, lokale samfund.

Af

Aftalepapiret mellem Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten indeholder gode takter inden for klima, ligesom det er positivt, at en ny regering vil gøre mere for landdistrikterne. Samtidig er der overordnede tiltag, som kan trække den forkerte vej.

“Vi ser positivt på, at regeringen vil inddrage eksterne interessenter for at nå klimamålene. Hvis regeringen skal nå målet om 70 procents reduktion i CO2 om 11 år, så er vi nødt til også at se på de private ejendomme, hvor det i dag for ofte ikke kan betale sig at energirenovere,”
Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Almene boliger

Han advarer samtidig mod, at en ny regering blindt løfter muligheden for almene boliger i nye byggeprojekter fra 25 procent til 33 procent. Muligheden for at hver fjerde bolig kan være almen er kun fire år gammel og ikke udnyttet endnu.

“Almene boliger er et vigtigt redskab til at skabe en mangfoldig by. Men vi synes det ville være fornuftigt at bruge muligheden for de 25 procent først. Virkeligheden er, at jo flere boliger, der skal være almene i nye private projekter, jo sværere er det at få boligprojekter op at flyve. Og vi har brug for flere boliger – 60.000 alene i København”, siger Jannick Nytoft.

Arveafgift

Han er samtidig skeptisk mod at øge arveafgiften – ikke mindst når det kommer til ejendomsbranchen, som i forvejen er ramt særligt hårdt af en særskat på ofte 48 procent, når virksomheden går i arv.

“De små samfund er dybt afhængige af de mindre familiedrevne ejendomsvirksomheder, der i stor stil skal generationsskifte i de kommende år. Hvis man vil gøre noget godt for yderkanterne og muligheder for at udvikle boliger og samfundet her, så skal man tage særskatten væk, når man vil se på arvebeskatning”, siger Jannick Nytoft.

Han opfordrer endeligt til, at der kommer en fornuftig indfasning af de nye ejendomsvurderinger, så de ikke rammer nybyggeriet, byggeprojekter og erhvervslivet uden indfasning og dermed sænker opførelsen af nye boliger og lukker butikker utilsigtet.

Kontakt