/ Nyheder / Effektive ejendomme styrker deres værdi

Effektive ejendomme styrker deres værdi

Vil vi skabe mere værdi i en ejendom, handler det ikke blot om at optimere driften, men om at sikre en effektivitet for lejerne i ejendommene. Sådan lød det fra Ejendomsforeningen Danmarks cheføkonom, Morten Marott Larsen, da han gav et indblik i ejendomsinvesteringsmarkedet på Ejendomsmessen 2018.

Af

morten-marott-larsen-ejendomsmesse-2018
Morten Marott Larsen. Foto: EjendomDanmark

”Det er ikke nogen hemmelighed, at investeringsejendomme har det godt i øjeblikket. Der er masser af muligheder for at gå ud og investere i ejendomme, og der er en masse kapital til rådighed. Så hvis man har de rigtige produkter, er der mulighed for at få det knyttet på ejendommene og dermed skabe en højere værdi,” sagde cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, Morten Marott Larsen, da han stod på scenen på Ejendomsmessen 2018.

I sit oplæg gav han den fremmødte forsamling et indblik i, hvordan markedet for investeringsejendomme ser ud netop nu, men også hvordan man som administrator eller ejer kan sørge for, at værdien af ens ejendom stiger.

”Man kan selvfølgelig sørge for at optimere driftsomkostningerne og dermed spare penge på det punkt, men vi bør også fokusere på, hvad vores lejer kan få ud af eksempelvis en kontorejendom, så får vi nok også en højere leje ud af det,” sagde Morten Marott Larsen, der uddybede med et eksempel:

”Hvad nu hvis en kontorejendom kunne være med til at sørge for, at sygefraværet på arbejdspladsen ændrede sig med et procentpoint. Det ville have en stor værdi for mange virksomheder, da det er deres lønomkostninger, der i virkeligheden fylder langt mere end lejen. Så kunne man sikre en effektiv ejendom med et godt indeklima, der var med til at holde folk sunde, så ville man nok også kunne få noget mere i leje.”

Det er altså ikke kun vigtigt med optimering af driften, men også at skabe den rette værdi for lejeren.

Krisen kommer, men ikke endnu

Når man kigger på markedet for ejendomsinvesteringer, så går det godt, konkluderer Morten Marott Larsen. Der er flere, der gerne vil investere i øjeblikket, der er fortsat god efterspørgsel på boliger, og der er generelt brug for flere ejendomme i Danmark.

”Kigger vi lidt fremad, så forventer vi, at de gode tider kommer til at vare ved lidt længere. Så lige nu er der god mulighed for at gå ind og lave nogle investeringer. Men man skal selvfølgelig også være klar over, at det nu er gået godt i noget tid, og når der har været en række gode år, plejer det at blive fulgt af nogle dårlige. Og de skal også nok komme på et eller andet tidspunkt, men vi ser ikke, at de kommer lige nu,” fortalte Morten Marott Larsen og tilføjede:

”Man skal først rigtigt blive nervøs, når økonomer som jeg selv og andre eksperter begynder at sige, at der ingen ny krise kommer. For så kommer den nok.”

Men lige nu er der et godt opsving på markedet, og i øjeblikket er der et afkast på syv procent, hvilket gør ejendomme til et godt område at investere i.