/ Nyheder / Digitalisering baner vejen

Digitalisering baner vejen

Længe har bæredygtige værdier præget tankegangen og forretningsstrategien hos ejendomsselskabet Thylander Gruppen. Samarbejdet med virksomheden Stykka er endnu en brik i den grønne omstilling.

Af

Et samarbejde mellem virksomheden Stykka og ejendomsselskabet Thylander Gruppen er et led i den grønne omstilling, som Thylander Gruppen længe har været undervejs med.

Lars Thylander, partner og bestyrelsesformand for Thylander Gruppen, ser det som en selvfølge, at virksomheden – med mange års erfaring og forankring på ejendomsmarkedet – er med til at gå forrest i den grønne omstilling af branchen.

Bæredygtighed har længe været en del af mentaliteten i virksomheden, men Lars Thylander påpeger også, at det i dag er en præmis for at operere på markedet:

”Både investorerne og forbrugerne har fokus på det, så det er vores permission to operate. Tænker vi ikke bæredygtigt, har vi ikke nogen berettigelse.”

Bæredygtighed og kvalitet

Når Lars Thylander beskriver den virksomhed, han stiftede for 36 år siden, fremhæver han også kvalitet som et centralt mantra, der har været der fra begyndelsen. Faktisk beskriver han god arkitektur og materialemæssig kvalitet som virksomhedens hjerteblod.

Derfor var det oplagt for Thylander at indgå et samarbejde med den danske teknologi- og produktionsvirksomhed Stykka. For her er nøgleordene ligeledes bæredygtighed og kvalitet – og virksomhedens direktør, Jarl Vindnæs, deler tankegangen om, at en grøn forretningsgang er afgørende for en virksomheds eksistensgrundlag.

”Produkter, der er bygget til at smide ud, hører ikke til i vores tid,” fortæller Jarl Vindnæs.

Det er blandt andet en af årsagerne til, at han sammen med sine kolleger har udviklet en række inventarløsninger, som kan anvendes igen og igen.

”Ting bliver jo først affald, når de ikke har nogen værdi. Vi ser de brugte elementer som en ressource. Vi investerer i holdbart træ, hvor det kan betale sig for os at slibe, relakere og lade elementerne komme tilbage i kæden igen som nye dele, selvom de tidligere har været brugt.”

Cirkulære og digitale inventarløsninger

Stykka er en forholdsvis ung virksomhed, der så dagens lys i 2019.

”Konceptet er kort fortalt produktion af bæredygtige, cirkulære inventarløsninger af FSC-certificeret kvalitetstræ, hvor vedligeholdelsesprocessen er optimeret af en digital driftsplatform. Med andre ord findes der en digital tvilling af inventaret, som gør det let at udskifte de enkelte dele, skifte design og genanvende elementerne,” forklarer Jarl Vindnæs.

I 700 af Thylanders lejemål er køkkenerne løbende i gang med at blive moderniseret med de løsninger, som Stykka udvikler i sine lokaler i Albertslund. Teknologien, virksomheden har skabt til at designe produkterne, gør det muligt at lave prototyper og forbedre elementerne, før de sendes i produktion, så der er mindst muligt ressource- og materialespild. For at mindske CO2-udledningen produceres elementerne også i Danmark.

Og den gennemgående omtanke for miljøet fra start til slut og produkternes lange holdbarhed er netop, hvad Lars Thylander godt kan lide ved samarbejdet med Stykka.

”De har et produkt, der spiller godt ind i vores kvalitets- og bæredygtighedsnarrativ – og så holder det designmæssigt. Vi skal ideelt set bygge så lidt som muligt, men så godt som muligt.”

Produktudvikling i fællesskab

Da tankegangen i Stykka hele tiden er at optimere og udvikle produkterne, er de glade for, at der i samarbejdet med Thylander Gruppen er plads til læring og sparring.

”Vi vil gerne involvere vores kunder. De er jo eksperterne på deres område, så vores tilgang er, at vi sammen med dem skal finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre for dem,” forklarer Jarl Vindnæs.

Han påpeger, at man i ejendomsbranchen naturligt nok oftest gør, som man plejer, for det er der lavest risiko ved. Derfor har Stykka haft brug for en virksomhed som Thylander, der har turdet springe ud i at gøre det anderledes.

Lars Thylander bekræfter, at det har været og er en proces, hvor de i lige så høj grad har delt deres erfaringer, men netop for at få det produkt, de godt kunne tænke sig.

”Vi ønsker, at det håndværksmæssige er så godt, at det i princippet er blevet bedre, når børnebørnene overtager det, og det kræver samarbejde med nogle iværksættere, der har idéer til, hvordan vi kan gøre det anderledes,” fortæller han.

Ikke kun klimamæssige fordele

Det er ikke kun klimaet, der vinder på en grøn omstilling af forretningen. Thylander oplever også, at der blandt investorerne er større interesse for at investere i ejendomme, hvor der er taget hensyn til miljøet, og det er også en fordel, når lejemålene skal udlejes.

”Den digitale komponent, der er indbygget i alle elementer, gør, at vi kan indsamle data og give en virksomhed som Thylander muligheden for at oplyse investorer og forbrugere om, hvordan inventaret påvirker miljøet helt ned til det enkelte lejemål,” forklarer Jarl Vindnæs.

Han påpeger også, at det netop er det digitale, der er bindeleddet, og som gør grønne løsninger til forretningsmæssigt gode løsninger:

”Kvaliteten gør, at køkkenet kan holde i meget længere tid, men når behovet er der, kan man ved hjælp af digitaliseringen let udskifte de enkelte elementer i stedet for hele køkkenet. Det er ikke kun bæredygtigt, men også langt billigere i drift.”

Så for Thylander Gruppen er det ikke kun et spørgsmål om at gøre det rette for miljøet.

”Det er også en måde at effektivisere og forbedre vores forretning på,” siger Lars Thylander.