/ Nyheder / Digitalisering baner vejen

Digitalisering baner vejen

Længe har bæredygtige værdier præget tankegangen og forretningsstrategien hos ejendomsselskabet Thylander Gruppen. Samarbejdet med virksomheden Stykka er endnu en brik i den grønne omstilling.

Af

Et samarbejde mellem virksomheden Stykka og ejendomsselskabet Thylander Gruppen er et led i den grønne omstilling, som Thylander Gruppen længe har været undervejs med.

Lars Thylander, partner og bestyrelsesformand for Thylander Gruppen, ser det som en selvfølge, at virksomheden – med mange års erfaring og forankring på ejendomsmarkedet – er med til at gå forrest i den grønne omstilling af branchen.

Bæredygtighed har længe været en del af mentaliteten i virksomheden, men Lars Thylander påpeger også, at det i dag er en præmis for at operere på markedet:

”Både investorerne og forbrugerne har fokus på det, så det er vores permission to operate. Tænker vi ikke bæredygtigt, har vi ikke nogen berettigelse.”

Bæredygtighed og kvalitet

Når Lars Thylander beskriver den virksomhed, han stiftede for 36 år siden, fremhæver han også kvalitet som et centralt mantra, der har været der fra begyndelsen. Faktisk beskriver han god arkitektur og materialemæssig kvalitet som virksomhedens hjerteblod.

Derfor var det oplagt for Thylander at indgå et samarbejde med den danske teknologi- og produktionsvirksomhed Stykka. For her er nøgleordene ligeledes bæredygtighed og kvalitet – og virksomhedens direktør, Jarl Vindnæs, deler tankegangen om, at en grøn forretningsgang er afgørende for en virksomheds eksistensgrundlag.

”Produkter, der er bygget til at smide ud, hører ikke til i vores tid,” fortæller Jarl Vindnæs.

Det er blandt andet en af årsagerne til, at han sammen med sine kolleger har udviklet en række inventarløsninger, som kan anvendes igen og igen.

”Ting bliver jo først affald, når de ikke har nogen værdi. Vi ser de brugte elementer som en ressource. Vi investerer i holdbart træ, hvor det kan betale sig for os at slibe, relakere og lade elementerne komme tilbage i kæden igen som nye dele, selvom de tidligere har været brugt.”

Cirkulære og digitale inventarløsninger

Stykka er en forholdsvis ung virksomhed, der så dagens lys i 2019.

”Konceptet er kort fortalt produktion af bæredygtige, cirkulære inventarløsninger af FSC-certificeret kvalitetstræ, hvor vedligeholdelsesprocessen er optimeret af en digital driftsplatform. Med andre ord findes der en digital tvilling af inventaret, som gør det let at udskifte de enkelte dele, skifte design og genanvende elementerne,” forklarer Jarl Vindnæs.

I 700 af Thylanders lejemål er køkkenerne løbende i gang med at blive moderniseret med de løsninger, som Stykka udvikler i sine lokaler i Albertslund. Teknologien, virksomheden har skabt til at designe produkterne, gør det muligt at lave prototyper og forbedre elementerne, før de sendes i produktion, så der er mindst muligt ressource- og materialespild. For at mindske CO2-udledningen produceres elementerne også i Danmark.

Og den gennemgående omtanke for miljøet fra start til slut og produkternes lange holdbarhed er netop, hvad Lars Thylander godt kan lide ved samarbejdet med Stykka.

”De har et produkt, der spiller godt ind i vores kvalitets- og bæredygtighedsnarrativ – og så holder det designmæssigt. Vi skal ideelt set bygge så lidt som muligt, men så godt som muligt.”

Produktudvikling i fællesskab

Da tankegangen i Stykka hele tiden er at optimere og udvikle produkterne, er de glade for, at der i samarbejdet med Thylander Gruppen er plads til læring og sparring.

”Vi vil gerne involvere vores kunder. De er jo eksperterne på deres område, så vores tilgang er, at vi sammen med dem skal finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre for dem,” forklarer Jarl Vindnæs.

Han påpeger, at man i ejendomsbranchen naturligt nok oftest gør, som man plejer, for det er der lavest risiko ved. Derfor har Stykka haft brug for en virksomhed som Thylander, der har turdet springe ud i at gøre det anderledes.

Lars Thylander bekræfter, at det har været og er en proces, hvor de i lige så høj grad har delt deres erfaringer, men netop for at få det produkt, de godt kunne tænke sig.

”Vi ønsker, at det håndværksmæssige er så godt, at det i princippet er blevet bedre, når børnebørnene overtager det, og det kræver samarbejde med nogle iværksættere, der har idéer til, hvordan vi kan gøre det anderledes,” fortæller han.

Ikke kun klimamæssige fordele

Det er ikke kun klimaet, der vinder på en grøn omstilling af forretningen. Thylander oplever også, at der blandt investorerne er større interesse for at investere i ejendomme, hvor der er taget hensyn til miljøet, og det er også en fordel, når lejemålene skal udlejes.

”Den digitale komponent, der er indbygget i alle elementer, gør, at vi kan indsamle data og give en virksomhed som Thylander muligheden for at oplyse investorer og forbrugere om, hvordan inventaret påvirker miljøet helt ned til det enkelte lejemål,” forklarer Jarl Vindnæs.

Han påpeger også, at det netop er det digitale, der er bindeleddet, og som gør grønne løsninger til forretningsmæssigt gode løsninger:

”Kvaliteten gør, at køkkenet kan holde i meget længere tid, men når behovet er der, kan man ved hjælp af digitaliseringen let udskifte de enkelte elementer i stedet for hele køkkenet. Det er ikke kun bæredygtigt, men også langt billigere i drift.”

Så for Thylander Gruppen er det ikke kun et spørgsmål om at gøre det rette for miljøet.

”Det er også en måde at effektivisere og forbedre vores forretning på,” siger Lars Thylander.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.