/ Nyheder / Debat: Husk dette før det næste boligindgreb – danske ejendomme er faktisk på danske hænder

Debat: Husk dette før det næste boligindgreb – danske ejendomme er faktisk på danske hænder

Men vi har også brug for de udenlandske investeringer.

Af

Der har været store politiske debatter om boligudgifter i de største byer. Huslejer og boligpriser, der gør det svært for betjenten og pædagogen at bo i de store byer

Af Jannick Nytoft, adm. direktør, EjendomDanmark og Kent Damsgaard, adm. direktør, Forsikring & Pension. 

Er det danske ejendomsmarked ved at blive overtaget af udenlandske spekulanter? Det kunne man næsten tro efter de seneste års mange artikler, politiske debatter, indgreb og SoMe-slagsmål om huslejestigninger og opkøb af ejendomme af udenlandske investorer. Men virkeligheden er en anden og væsentlig mere nuanceret.

Vores beregninger af de seneste 10 års udenlandske opkøb viser, at op mod 90 procent af de danske udlejningsejendomme er på danske hænder. Eller omvendt: Kun godt 10 procent ejes af en udenlandsk aktør – hvoraf en stor del i øvrigt er nordiske som f.eks. svenske og norske pensionsselskaber.

Grundlæggende er det sundt for økonomien, at udenlandske investorer har blik for Danmark. Den udenlandske interesse betyder penge i vækst og udvikling og vedligehold af boligmassen. Det ses f.eks. i energieffektive bygninger og boliger, der skyder op i alle dele af landet, og som danskere i tusindtal dagligt arbejder eller bor i.

Et aktivt ejendomsmarked med mange interessenter og fokus på udvikling er også med til at gøre det attraktivt for danske pensionsselskaber at investere i danske ejendomme. Det er derfor, pensionsopsparerne i dag ejer flere danske ejendomme end alle de udenlandske investorer til sammen.

I øvrigt går pengene også den anden vej. Danske pensionsselskaber investerer selv i ejendomme i udlandet, hvor det giver en økonomisk fordel for opsparerne herhjemme.

Der har været store politiske debatter om boligudgifter i de største byer. Huslejer og boligpriser, der gør det svært for betjenten og pædagogen at bo i de store byer. Det resulterede i et boligindgreb sidste år, som skulle ramme de de udenlandske investorer.

Det har indgrebet også gjort – ligesom det har ramt alle andre investorer, herunder pensionskasser, i det omfang de har haft den type ejendomme, som indgrebet handlede om.

Men det ændrer ikke på, at vi har et problem især i København. Der mangler boliger, som er til at betale. Den bedste vej til at skaffe dem er at bygge nyt. Og skal vi bygge nyt, er det rigtig godt med investorer – også udenlandske – som tror på et godt og stabilt marked.

Lad os huske på det, før vi farer af sted med det næste indgreb baseret på enkeltsager og boligpriser, der er presset i vejret på grund af mangel på boliger i de voksende byer.

Debatindlægget er første gang bragt i Politikken d. 04. juni 2021.

Could not find product with assigned ID