/ Nyheder / Danskerne vil ikke betale andres husleje

Danskerne vil ikke betale andres husleje

Hele debatten om modernise­ringer af de gamle lejligheder og de efterfølgende stigninger i huslejen har i høj grad været båret af enkeltsager og følelser. Men hvad mener danskerne egentlig?

Af

Et indgreb i moderniseringsparagraffen 5,2 har store økonomiske konsekvenser. Det har rapporter og analyser løbende klarlagt. Men danskerne er som helhed ikke parate til at betale den pris, viser en repræsentativ spørgeundersøgelse, som Epinion har udført for EjendomDanmark. Her svarer 71 procent af danskerne, at de ikke er villige til at få udbetalt mindre i pension for generelt at sikre billige private lejeboliger i landets større byer. Bor man uden for de større byer, er uviljen endnu større. 77 procent er ikke med på en nedgang i pensionsudbetalingerne for at sikre billige private lejeboliger.

Nej til mere i skat

Danskerne er heller ikke villige til at skulle betale mere i skat, for at sikre billige private lejeboliger. Faktisk siger 72 procent af befolkningen uden for de større byer nej til det. I byerne er modstanden mindre, men der er klart flertal for ikke at betale; nemlig 62 procent.

Men hvad ser befolkningen så af andre løsninger på at skaffe boliger i de større byer? Det har Epinion også undersøgt og danskerne peger i hvert fald ikke på et forbud mod moderniseringer. Hver tredje dansker mener derimod, at der i stedet skal bygges flere mindre boliger. Endnu flere – ca. 40 procent – mener, at boliger, der er til at betale, kan sikres ved, at folk bor længere væk fra centrum. Eller med andre ord: Vi kan ikke alle sammen bo et stenkast fra Kongens Nytorv.

Hvad kan man så bruge de 1.000 danskeres svar til, kunne man spørge. Et bud fra ejendomsbranchen er, at de i hvert fald er et godt argument for ikke blindt at finde en løsning om moderniseringer, som koster mange penge for almindelige danskere. Den pris har kun få lyst til at betale. Og skal der være flere betalelige boliger i fx København, ville det måske også være en ide at se på andre løsninger end blindt at give gennemgribende moderniseringer med § 5,2 skylden.

Could not find post with assigned ID