/ Nyheder / Boligmarked i højeste gear giver færre ledige lejeboliger

Boligmarked i højeste gear giver færre ledige lejeboliger

Tomgangen for lejeboliger er faldet siden sommeren. Endnu et tegn på, at der er skruet op for blusset under boligmarkedet, vurderer EjendomDanmark, der påpeger, at der stadig er brug for endnu flere boliger.

Af

Der er kommet færre ledige lejeboliger den seneste tid. Foto: freemixer, iStock

Kraner har været en fast bestanddel af bybilledet de seneste mange år. Nye boliger er skudt frem i særligt landets største byer, men der er også rykket lejere ind. En hel ny opgørelse fra EjendomDanmark viser nemlig, at tomgangen for boliger er faldet med hele 0,5 procentpoint siden juli måned.

Det betyder altså, at der er kommet færre ledige kvadratmeter at vælge mellem for dem, der søger efter en lejebolig – og det følger i kølvandet på et boligmarked, der er i højt gear:

”Boligmarkedet er nærmest rødglødende i øjeblikket, og det smitter af på lejeboligerne. De seneste år er der blevet bygget meget – og heldigvis for det – men det altid tager tid, før en stor mængde nybyggeri er absorberet ind. Men på det seneste er det begyndt at gå hurtigere, og den faldende tomgang er glædeligt, for lejerne, ejerne og samfundet,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

I fire ud af landets fem regioner er boligtomgangen således faldet, mens den i den sidste – Region Sjælland – er stagneret.

Brug for boliger

Med et ejerboligmarked, hvor prisen fortsat stiger, og et lejeboligmarked, der begynder at følge trop, er det ifølge Jannick Nytoft vigtigt, at der fortsat er fokus på at skaffe flere boliger. 24.000 nye boliger hvert år frem mod 2025 lød estimatet i en tidligere undersøgelse fra EjendomDanmark:

”Flere og flere bor alene, og det skaber naturligt nok et stigende behov for endnu flere boliger og særligt dem på færre kvadratmeter. Det gælder både ejerboliger og så sandelig også lejeboliger, der er en mere fleksibel boligløsning. Og så er det vigtigt at huske, at det ikke er et københavnerfænomen. Der er en blomstrende boligefterspørgsel over hele landet,” siger Jannick Nytoft.

Det er da også særligt de mindre lejeboliger på under 75 kvadratmeter, der har den laveste tomgang, viser den nye opgørelse fra EjendomDanmark. Og tomgangen for netop de mindste boliger er også faldende.

Se den seneste tomgangsrapport her.

Kom på kursus