/ Nyheder / 2019 prognose: Ejendomsbranchen forventer en markant lavere indtjening

2019 prognose: Ejendomsbranchen forventer en markant lavere indtjening

Ejerne af udlejningsboliger, kontor- og industriejendomme samt butikscentre får 20 milliarder mindre i afkast i 2019 sammenlignet med sidste år. Det viser en ny forventningsundersøgelse fra EjendomDanmark.

Af

Det går ned af bakke med ejendomme som investering i år, forudser ejendomsbranchen. Sidste år kunne ejendomsbranchen ellers glæde sig over et afkast på rundt regnet 70 mia., hvilket blandt andre pensionskasserne nød godt af. I 2019 forventer ejendomsbranchen, at dette beløb vil falde med 20 mia. til nu 50 mia. kr. Faldet i indtægter vil i branchens optik fortsætte de næste par år frem.

“Vores medlemmer regner med, at 2019 bliver markant anderledes end sidste år. Der bliver tale om et lavere afkast og fokus på effektiviseringer og drift. Når det er sagt, så holder branchen skindet på næsen, og vi vil fortsat se behov for masser af nye investeringer og nyt byggeri af både erhvervsejendomme og boliger,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Han forudser, at investeringer i ejendomme stadig vil være et godt og nødvendigt supplement til aktier og obligationer, som vil komme til at fylde mere i porteføljerne de kommende år.

Ejendomsbranchen har særligt høje forventninger til kontor- og industrilokaler i 2019. Udlejningsprocenten på kontor og industri er i øjeblikket stigende, og ejendomsværdierne og markedslejen forventes også at stige.

”Det er tegn på, at dansk økonomi fortsat er god, og virksomhederne er klar til at betale prisen for kvadratmeterne. Det er samtidig klart, at der er noget uro på markedet i en tid, hvor en ny regering skal vise, hvordan den i praksis vil leve op til valgkampens løfter og trusler set fra ejendomsbranchens side. Eksempelvis vil begrænsede muligheder for at modernisere gamle ejendomme påvirke ejendomsbranchen og dansk økonomi negativt”, siger Jannick Nytoft.

Både kontor og industri har oplevet en stigende efterspørgsel siden sidste kvartal. 91,4 procent af kontorlokalerne er udlejet på landsplan, mens 90,1 procent er udlejet inden for industrilokaler. Over en bred kam forventer ejendomsbranchen, at det totale afkast for udlejningsejendomme lander på 5,4 procent i 2019. I 2020 og 2021 forventes afkastet at falde 5,2 og 5,1 procent. Der er ikke målt lavere forventninger til en femårsperiode siden 2011.

Could not find post with assigned ID
5,4 %

forventer ejendomsbranchen, at det totale afkast for udlejningsejendomme lander på i 2019.

Kontakt