For at en by kan fungere, skal der mere til end boliger, virksomheder, skoler og hospitaler. Veje skal binde byen sammen, så borgerne kan komme frem og tilbage – og bliver der kun bygget én hovedvej, risikerer mange aldrig at nå deres destination.
Det samme gælder for uddannelsesvejene til ejendomsbranchen. I min optik er en af branchens største styrker, at den samler så mange forskellige fagligheder og uddannelsesmæssige baggrunde. Men det er også grunden til, at vi ikke nøjes med én vej – altså en enkelt branchespecifik fuldtidsuddannelse. Vi skal sikre, at hele vejnettet fungerer, så ejendomsbranchen fortsat kan skabe rammerne for liv og vækst – også i fremtiden.
Behov for alle typer uddannelse
I mange af de lande, vi normalt sammenligner os med – eksempelvis England og Sverige – har ejendomsbranchen fuldtidsuddannelser, der er skræddersyet til faget. Det har vi ikke i Danmark, og hvis det skal blive en realitet, kræver det et solidt forskningsmiljø, som tager tid at opbygge. En sådan uddannelse kunne uden tvivl styrke fagligheden og tiltrække nye talenter, men det er ikke den eneste vej frem.
Branchen har, ligesom samfundet generelt, gennemgået en stigende professionalisering. Det betyder, at ejendomsvirksomheder i højere grad efterspørger specialister med en lang videregående uddannelse – eksempelvis jurister, ESG-specialister og investeringsfolk. For disse faggrupper er en fuldtidsuddannelse målrettet ejendomsbranchen ikke nødvendigvis relevant. Derimod kan de på kort sigt rustes bedre til en karriere i branchen ved at styrke samarbejdet med uddannelsesinstitutioner om udvikling af endnu flere relevante valgfag på deres uddannelser.
Allerede en del af flere eksisterende fuldtidsuddannelser
Landets erhvervsakademier og professionshøjskoler spiller allerede en stor rolle i at bygge bro mellem teori og branchens behov. I dag kan studerende blandt andet vælge fag inden for ejendomsadministration på finansøkonom- og finansbacheloruddannelserne. Deres dimittender er eftertragtede blandt aftagervirksomhederne, så mit spæde argument er, at de trods alt må have fundet en velfungerende kombination mellem teori og praksis. En karriere i ejendomsbranchen kræver indsigt i den finansielle sektor, og de generelle kompetencer fra eksisterende uddannelser er derfor langt fra spildte. Tværtimod giver de studerende et solidt fundament og en bredere forståelse af den branche, de træder ind i.
Livslang læring er en nødvendighed
Ud over flere valgfag ser jeg et fortsat behov for specialiserede deltidsuddannelser, der giver mulighed for at lære og arbejde samtidig. Det er afgørende, at både nye og erfarne medarbejdere kan udvikle deres kompetencer uden at skulle sætte karrieren på pause.
Ejendomsbranchen er i konstant forandring – nye krav til bæredygtighed, digitalisering og lovgivning betyder, at vi aldrig bliver færdiguddannede. Jeg oplever selv, hvor vigtigt det er at holde sig opdateret, og livslang læring er ikke bare et buzzword – det er en nødvendighed for at kunne navigere i en branche, der hele tiden er under forandring.
Et fleksibelt landskab
I EjendomDanmark arbejder vi målrettet for at styrke branchens synlighed på landets uddannelser og udvikle nye fag og uddannelsesmuligheder for de mange unge, der får øjnene op for ejendomsbranchens spændende karriereveje. Det gør vi i tæt samarbejde med virksomheder og nøgleaktører for at sikre, at branchen også fremover kan tiltrække de rette kompetencer.
Vi har brug for flere veje ind, så både unge talenter og erfarne specialister kan finde uddannelsesmuligheder, der passer til dem. Det handler ikke om enten-eller, men om at skabe et fleksibelt uddannelseslandskab, der matcher branchens behov.
Dette indlæg blev første gang bragt i Ejendomswatch d. 25. marts 2025.