/ Nyheder / Ny version af ”Den fælles overdragelsesaftale” træder i kraft i det nye år

Ny version af ”Den fælles overdragelsesaftale” træder i kraft i det nye år

Fra 1. januar 2025 lander nye versioner af den fælles overdragelsesaftale og formularvejledningen. Ændringerne er et resultat af generelle opdateringer og enkelte tilpasninger.

Af

Foto: Jens Rosenfeldt/ EjendomDanmark

Tilbage i 2017 slog EjendomDanmark sig sammen med Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), Dansk Ejendomsmæglerforening, Foreningen af Advokater med Ejendomsadministration og Danske BOLIGadvokater om at udarbejde en fælles overdragelsesaftale for køb og salg af andelsboliger. Hensigten med aftalen var at sikre en ensartet og gennemskuelig proces ved overdragelse af andelsboliger. 

Hen over årene har aftalen løbende været opdateret. Det skyldes blandt andet lovændringer. Og nu lander der snart nye versioner af overdragelsesaftalen og formularvejledningen, som træder i kraft fra den 1. januar 2025. Ændringerne i aftalen og formularvejledningen er sket på baggrund af drøftelser med flere af branchens parter, som har benyttet aftalen i praksis.  

Overordnet set er der både sket nogle præciseringer og tilpasninger i selve aftalen, samt udvidelser af flere punkter i formularvejledningen. Formålet med ændringerne er at øge brugervenligheden og skabe en større ensartethed

Disse ændringer skal du være særlig opmærksom på:

  • Specifikation af overdragelsessummen er udvidet, så den stemmer med nøgletalsskemaet. Der er kommet særskilte linjer til forbedringer og særligt tilpasset inventar. Før var det én linje. 
  • Ny passus om sælgers hæftelse for aflæsningsgebyr ved forbrugsregnskabet.  
  • Afregning er ændret, så linjen om garanterede lån er udgået og omkring pantebreve er betingelsen ændret, så de ikke skal aflyses, men omdannes til afgiftspantebreve. 
  • Køber skal erklære at opfylde reglerne for erhvervelse af fast ejendom (Reglerne fremgår af erhvervelsesloven og uddybet i formularvejledningen). 

I formularvejledningen er der udvidet med flere eksempler og en tilføjelse af standardtekster.  

Der er bl.a. generelt indarbejdet tekster angående deloverdragelser, og der er tilføjet flere forslag under ”individuelle vilkår” (pkt. 11) om fx rådgiver- og/eller bankforbehold, reguleringsklausul, oplysning om boligaftale, boligens stand, mangler og istandsættelsesarbejder. 

Den fælles overdragelsesaftale skal stadig kunne bruges i alle sammenhænge, hvor der overdrages en andelsbolig – uanset om andelsboligforeningen er selvadministrerende eller professionelt administreret, og uanset om der medvirker ejendomsmæglere eller ej.  

Du kan fra den 1. januar 2025 hente den nye version.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis. Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program TBA.LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.