Alle gode ting kommer til den der venter. Det gamle ordsprog lader også til at være dækkende, hvis man er ejer af en dækningsafgiftspligtig ejendom og har drømt om at den politiske aftale om stigningsbegrænsningen skulle udmøntes i rigtig lovgivning.
Fredag den 11. oktober førstebehandlede Folketinget nemlig det lovforslag, der skal introducere en stigningsbegrænsningsregel for dækningsafgiften.
Hvad betyder stigningsbegrænsningsreglen i praksis
Stigningsbegrænsningsreglen har til formål at skabe en mildere overgang fra de gamle ejendomsvurderinger til de nye. Konkret introducerer reglen et loft over hvor meget dækningsafgiften kan stige årligt. I praksis betyder det, at hvis forslaget vedtages som det er fremsat, vil dækningsafgiften kunne stige med 10% af det fuldt indfasede beløb. Dette skal regnes med udgangspunkt i 2021.
Det vil sige, at når man skal betale dækningsafgift i 2025, bør denne svare til, at man betaler niveauet for 2021 + 40% af den fuldt indfasede dækningsafgift, hvis man i forlængelse af den foreløbige 2023-vurdering, ser ind i at skulle betale mere, end man tidligere har gjort.
Sagen kort indtil nu
Introduktionen af reglen har været længe undervejs, og kan føres helt tilbage til efteråret 2023. Her blev der på baggrund af et pres fra blandt andet EjendomDanmark vedtaget at lave en lempeligere indfasning af dækningsafgiften, som følge af de nye ejendomsvurderinger, fremfor den oprindelige fulde indfasning fra dag et. Dette resulterede i en bred politisk aftale om at introducere en stigningsbegrænsningsregel efter samme forbillede som kendes fra grundskylden. Det foreslås dog, at der indfases med en stejlere kurve end for grundskylden.
Fremadrettet
Da der er bred politisk opbakning bag den politiske aftale om stigningsbegrænsningsreglen, er det EjendomDanmarks forventning at den vedtages i sin nuværende form, som den er fremsat.
EjendomDanmark har i forlængelse af høringsperioden afgivet et høringssvar, som du kan læse her sammen med lovforslaget som fremsat. Den oprindelige politiske aftale, finder du her.