/ Nyheder / Fra 5.200 udtjente vinduer til 80.000 m2 glasuld

Fra 5.200 udtjente vinduer til 80.000 m2 glasuld

Fra byggeaffald til nye materialer. Heimstaden har med samarbejdspartnere haft fokus på genanvendelse i en omfattende ejendomsrenovering, og dermed er der sparet mange tons CO2.

Af

Lone Loklindt, 1. viceborgmester i Frederiksberg Kommune, var med til markeringen af, at Danmarks største Glas til uld-projekt er blevet iværksat i forbindelse med tag- og facaderenoveringen af boligejendommen Hostrups Have på Frederiksberg. Foto: Saint-Gobain Denmark

I det ikoniske Hostrup Have på Frederiksberg har et ambitiøst projekt om vinduer udfoldet sig. 

For den store ejendom havde behov for nye vinduer. De nuværende, der blev monteret i 80’erne, kunne grundet kvaliteten og det æstetiske udtryk ikke renoveres. 

Glasset bliver dog genanvendt og brugt igen, selvom det ikke er i form af vinduer. For det glas, der ikke kan genanvendes en-til-en, bliver genanvendt som glasuld. 

Helt præcis er 5.200 vinduer – eller 150 tons vinduesglas – blevet til 80.000 m2 ny glasuld. Det sparer 31,5 tons CO2 i produktionen af den ny glasuld – sammenlignet med produktion med jomfruelige råvarer. 

”Som ejendomsselskab og bygherre ønsker vi at give vi plads til diskussioner af forskellige løsninger i skurvognen, som både kan bidrage til en grønnere omstilling og samtidig tager hensyn til ejendommen og de beboere, der bor i den. Vindues- og isoleringsprojektet udgør et mindre spor af det samlede renoveringsprojekt, men da vi blev præsenteret for det, var det naturligt for os at indgå i,” siger Regional Manager Johan Elsass Nørby fra Heimstaden Danmark, som er projektets bygherre og fortsætter: 

”Samtidig har det været vigtigt for os, at den cirkulære model læner sig op ad et velafprøvet materiale som glasuld – uden at gå på kompromis med bygningens og beboernes sikkerhed. Det lever projektet op til.”

Projektet er sket i samarbeje mellem Heimstaden Danmark, Byens Tag & Facade og Saint-Gobain Isover.

Genanvendte råvarer

Et andet relevant aspekt er ifølge Peter Hedegaard, ansvarlig for public affairs hos Saint-Gobain Denmark, også, at der i produktionen kan bruges genanvendte materialer:

”Verden er ved at løbe tør for alt for mange typer af jomfruelige ressourcer, og desuden er det mere CO2-venligt at producere nye materialer med genanvendte affaldsmaterialer frem for at udvinde og transportere jomfruelige materialer. Sand, som bruges i produktion af glas, er fx en knap ressource, som vi ikke kan blive ved med at tage for givet. Og det er vel at mærke en helt anden type sand end det, der er masser af i fx Sahara-ørkenen,” forklarer han.

Se mere hos Heimstaden her.